Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V nemocniciach podľa odborov nebude mať kto liečiť
Zdielať na

V nemocniciach podľa odborov nebude mať kto liečiť

Zdroj: Tomasz Kobosz

Chýbajúcich odborníkov by mohli nahradiť podľa Lekárskeho odborového združenia lekári, ktorí odišli do zahraničia.

Slovenských pacientov podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) nebude mať kto liečiť. V súčasnosti totiž nemocnice pracujú len vďaka tomu, že nedodržujú nedávno prijatý Zákonník práce, povedali dnes novinárom zástupcovia LOZ. Ak budú zákon dodržiavať, nastane podľa nich situácia, akoby vypukol štrajk.

Odkedy zdravotníci odmietnu pracovať nad rámec povolených limitov, by sa malo rozhodnúť v najbližších týždňoch. Ministerstvo zdravotníctva sa k vyhláseniam odborov vyjadrí neskôr.

"Ani v jednej nemocnici sa nedodržuje Zákonník práce," vyhlásil Marian Kollár z LOZ, ktoré v roku 2006 zorganizovalo štrajk vo viacerých slovenských nemocniciach. Zdravotníci podľa neho musia počas týždňa pracovať dlhšie, než im určil zákon. Ak začnú dôsledne dodržiavať Zákonník práce, nemocniciam budú chýbať zamestnanci. Celkovo by v nich podľa odborového združenia malo pracovať asi o 20 percent lekárov viac. V roku 2005 podľa zdravotníckej ročenky nemocnice zamestnávali asi 8000 lekárov.

Chýbajúcich odborníkov by mohli nahradiť podľa LOZ lekári, ktorí odišli do zahraničia. Lákadlom by pre nich mohlo byť zvýšenie základných platov o 30 percent, povedali zástupcovia LOZ. Podľa skorších odhadov sa malo v tomto roku použiť na odmeňovanie zamestnancov nemocníc zhruba 18 miliárd korún z celkového balíka asi 90 miliárd korún určeného pre zdravotníctvo.

Na zvýšenie platov zdravotníkov by mal podľa odborov prispieť štát. Trvajú na tom, aby ministerstvo zdravotníctva zvýšilo odvody za poistencov štátu o jedno percento. V zdravotníctve by tak v budúcom roku mohlo pribudnúť viac než šesť miliárd korún.

Vyššie odvody požaduje aj väčší Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Ministerstvo zdravotníctva sa chce vyjadriť k požiadavkám odborov až po spoločnom stretnutí, ktoré je naplánované na 8. októbra. "Ministerstvo zdravotníctva nebude k tejto problematike zaujímať predčasné postoje a podporovať výmenu názorov s odborármi prostredníctvom médií," informovala internetová stránka ministerstva.

Aj bez vyšších odvodov za poistencov štátu by slovenské zdravotníctvo malo získať v roku 2008 asi o desať miliárd korún viac. Vďaka ekonomickému rastu Slovenska totiž stúpajú mzdy a teda aj odvody. Nemocnice však čelia niekoľkomiliardovým dlhom, stúpajú náklady na lieky a vyššie odmeny by privítali aj lekári v ambulanciách.

Viac peňazí žiadajú aj lekári v Česku. Minulý týždeň sa vyššie platby od zdravotných poisťovní snažili vybojovať zatvorením ambulancií.

Zdielať na

Najčítanejšie správy