Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ročné zúčtovanie nepodalo vyše 80 tisíc ľudí
Zdielať na

Ročné zúčtovanie nepodalo vyše 80 tisíc ľudí

Zdroj: Chris Corwin/ilustračné

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyzýva tých, čo si povinnosť nesplnili, aby to urobili čo najskôr. Podľa zákona môžete dostať pokutu.

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia nepodalo vyše 80-tisíc ľudí, teda približne 16 % z tých, ktorí ho podať mali. Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) ich vyzýva, aby ročné zúčtovanie podali čo najskôr, aby ho zdravotné poisťovne mohli spracovať do konca októbra.

Ako na dnešnej tlačovej besede uviedol riaditeľ sekcie dohľadu nad zdravotnými poisťovňami ÚDZS Branislav Juhás, celkovo malo podať ročné zúčtovanie 506 tis. poistencov.

Posledný októbrový deň je zároveň termínom, kedy musia poistenci uhradiť poisťovniam nedoplatky a zdravotné poisťovne vrátiť preplatky na poistnom. Ako upozornil Juhás, za nesplnenie povinnosti môže ÚDZS uložiť pokutu do päťtisíc korún a právnickým osobám, teda platiteľom alebo zdravotným poisťovniam, pokutu až do výšky 100-tis. Sk. Dodal, že vlani sa vyskytli prípady, keď zdravotné poisťovne nevrátili preplatky, išlo však o problémy s ich doručením tým poistencom, ktorí sa nezdržiavali na uvedenej adrese.

Ako pred časom informovala TV JOJ v zákone je povinnosť podávať ročné zúčtovanie predsa len nejasná. Ide o to, že neexistuje presný termín pre odovzdanie opravného či dodatočného vyúčtovania, čo umožňuje vyhnúť sa prípadnej pokute, ak niekto nestihne, resp. z iného dôvodu neodovzdá načas riadne zúčtovanie. Pravdou tiež zostáva, že poisťovne v úsilí udržať si poistencov nesiahajú k represívnym opatreniam, hoci pokuty nedávajú ony, ale ÚDZS.

Ročné zúčtovanie zdravotného zaviedol minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Najviac na to doplatili živnostníci, ktorým sa aj týmto spôsobom výrazne zvýšili zdravotné odvody, hoci sú to práve oni, kto najmenej čerpá zdravotnú starostlivosť. Od začiatku bolo zúčtovanie mimoriadne komplikované, súčasná vláda sľúbila, že ho zjednoduší. Čiastočne to urobila, ale aj tak je zúčtovanie stále komplikovanou povinnosťou, opäť najmä pre menších podnikateľov a živnostníkov.

Podnikateľské združenia už dávnejšie navrhovali, aby bola táto povinnosť zrušená, prípadne prešla na iné subjekty, napr. zdravotné poisťovne. Tie sa tejto povinnosti bránia, prednedávnom sa k tomuto názoru priklonila aj Národná banka Slovenska. Ministerstvo zdravotníctva však zatiaľ takéto riešenie odmieta. Na základe tohto mechanizmu prichádzajú každoročne do zdravotníctva stovky miliónov korún navyše. Nejde však o peniaze štátu, ale o zvýšené odvody zo strany zamestnancov, resp. živnostníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy