Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Už žiadne výnimky pre nebezpečné skládky
Zdielať na

Už žiadne výnimky pre nebezpečné skládky

Zdroj: Vertigogen/ilustračné

Podľa odhadu ochranárov je na Slovensku okolo 300 nelegálnych skládok a ďalších približne 50 skládok, ktoré nespĺňajú bezpečnostné kritériá.

Na Slovensku je v súčasnosti asi 50 skládok komunálneho odpadu, ktoré využívajú takzvané dočasné povolenia. Občianske združenie Priatelia Zeme - SPZ a ochranárska organizácia Greenpeace vyzývajú Slovenskú inšpekciu životného prostredia, aby zatvorila tieto skládky odpadu, lebo nevyhovujú bezpečnostným štandardom podľa zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia.

"Na Slovensku máme 121 skládok komunálneho odpadu. Niektoré z nich na základe žiadosti dostali od štátu pred rokmi výnimky z legislatívnych požiadaviek Európskej únie na bezpečnosť skládok a do 31. októbra 2007 majú možnosť neuspokojivý stav napraviť. Množstvo skládok však technickým normám stále nevyhovuje, napriek tomu žiadajú o predĺženie povolenia," uviedol pre agentúru SITA mediálny koordinátor Priateľov Zeme Milan Šebo.

Podľa predsedu OZ Priatelia Zeme - Spoločnosť Priateľov Zeme Ladislava Hegyiho, nie sú tieto skládky dostatočne zabezpečené, preto môže dôjsť k úniku toxických látok do okolia, v krajnom prípade k ohrozeniu zdravia ľudí .

Podľa odhadu ochranárov je na Slovensku okolo 300 nelegálnych skládok a ďalších približne 50 skládok, ktoré nespĺňajú bezpečnostné kritériá. Majitelia skládok mali štyri roky na technologické úpravy, aby spĺňali normy EÚ.

"Realita je však taká, že stav sa nezmenil aj vďaka nedostatku kontrol, ktoré inšpekcia životného prostredia vykonala a ktoré by potvrdzovali vyhovujúci stav," uviedla koordinátorka toxickej kampane Greenpeace Kateřina Věntusová.

Inšpekcia životného prostredia podľa Šeba vydala povolenia aj tým skládkam, ktoré o ne žiadali po 31. decembri 2005, teda po termíne, ktorý určuje zákon o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia. Týka sa to napríklad skládok v Detve, Banskej Štiavnici alebo Ružomberku.

"Udelenie výnimky pre tých, ktorí si zákonné povinnosti neplnia, poškodzujú slušnejších prevádzkovateľov rešpektujúcich environmentálnu legislatívu, vytvára nebezpečný precedens a dojem, že na Slovensku sa dodržiavať zákony o ochrane životného prostredia neoplatí," uviedol Šebo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy