Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Diaľnice do 2010 postavíme s výnimkou tunelov, tvrdí Vážny
Zdielať na

Diaľnice do 2010 postavíme s výnimkou tunelov, tvrdí Vážny

Zdroj: Jason/ilustračné

Vládny zámer do roku 2010 postaviť 150 kilometrov diaľnic nie je žiadne sci-fi, je to reálny cieľ.

Vládny zámer do roku 2010 postaviť 150 kilometrov diaľnic nie je žiadne sci-fi, je to reálny cieľ, uviedol v diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O päť minút 12 minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny (Smer-SD).

Dodal, že do projektu nie je zahrnuté vybudovanie tunelov, ktoré sa podľa Vážneho do roku 2010 pravdepodobne nestihne. Podpredseda KDH Július Brocka uviedol, že termín 2010 je nereálny a vznikol na základe politického rozhodnutia predsedu vlády Roberta Fica. Vážny to odmietol a dodal, že termín sa určil na základe rozhodnutia, že do stavby diaľnic vstúpi súkromný kapitál PPP projekty /Public-Private Partnerships/ dodrží.

Brocka upozornil, že Slovensko nemá s PPP projektmi žiadne skúsenosti a malo by si všímať zlé skúsenosti s nimi v Českej republike a v Maďarsku, kde sa predražili. Vážny uviedol, že v Maďarsku nesprávne analyzovali riziká, najmä riziko dopytu, ktoré nechali na zvážení súkromnému koncesionárovi. V SR bude toto riziko znášať štát. Minister uviedol, že dlh Národnej diaľničnej spoločnosti nemá nič spoločné s PPP ani so zavedením eura. Dodal, že tender na diaľnice je pripravený. Vo štvrtok bude vyhlásené predbežné oznámenie, o ďalší týždeň bude riadne oznámenie o koncesii. Tender na zavedenie elektronického mýta bude podľa Vážneho vyhlásený v utorok.

Najčítanejšie správy