Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slota: Nacionalistami nás nazývajú iba preto, že sme malí
Zdielať na

Slota: Nacionalistami nás nazývajú iba preto, že sme malí

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Slováci by si mali podľa Slotu zobrať poučenie z osudu Kosova a zabrániť tomu, aby maďarská menšina na juhu Slovenska získala politickú autonómiu.

Predseda vládnej Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota  varuje pred snahou maďarských politikov oddeliť juh Slovenska od zvyšku krajiny a poukazuje pritom na príklad Kosova. Výčitky z nacionalizmu však odmieta.

V rozhovore pre ČTK povedal, že toto označenie dostala SNS skôr preto, že Slovensko je ako malá krajina ľahkým terčom kritiky.

"Len preto, že je Slovensko podstatne menšie ako trebárs USA, tak my sme nazvaní nacionalisti a oni sú takzvaní patrioti, to je celý rozdiel. Oni si môžu robiť vo svete hocičo. A malí musia byť bití za každú hlúposť po hlave. Čo také nacionalistické sme spravili na Slovensku?" zdôraznil Slota (54), ktorý označuje svoju stranu za patriotickú a vlasteneckú.

Bývalý dlhoročný primátor Žiliny, ktorý v prejavoch často nešetrí pikantnými výrokmi na adresu Maďarov či homosexuálov, poprel, že by sa po vlaňajšom vstupe do vlády dostal pod tlak ľavicového premiéra Roberta Fica, aby zmiernil svoju rétoriku.

"Ja samozrejme musím trošku vážiť slová, i keď určite stále používam dosť jasné, zrozumiteľné, možno niekedy aj ostré slová. Určite to však nie je tak ostré ako pred voľbami," podotkol Slota, ktorý sa po vlaňajších voľbách uspokojil iba so stoličkou radového poslanca, podobne ako šéf ďalšej vládnej strany ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

V  posledných mesiacoch šéf národniarov často tvrdí, že Slováci by si mali zobrať poučenie z osudu Kosova a zabrániť tomu, aby maďarská menšina na juhu Slovenska získala politickú autonómiu. Tú Slota považuje za krok smerom k úplnému osamostatneniu.

"Keď nebude na Slovensku prijatý taký úzus, že všetci obyvatelia Slovenska budú akceptovať Slovensko ako svoju vlasť, tak dovtedy na Slovensku nebude pokoj," povedal ČTK.

Práve príklad plánu vyslanca OSN Marttiho Ahtisaariho na obmedzenú nezávislosť srbskej provincie podľa Slotu dokazuje, že požiadavky rôznych národov sa posudzujú odlišným spôsobom. "Hovorím o dvoch, troch metroch - niečo je v Kosove správne, v Baskicku úplne opačne, v Lotyšsku totálne opačne. Tak máme demokraciu alebo desať demokracií?" poznamenal predseda SNS.

Odpoveďou na maďarské požiadavky bolo podľa Slotu aj štvrtkové uznesenie slovenského parlamentu o nedotknuteľnosti dekrétov, ktoré po druhej svetovej vojne postihli občianske a majetkové práva maďarskej a nemeckej menšiny v bývalom Československu. Dokument, ktorý vznikol na podnet SNS podľa vzoru vyhlásenia českej Poslaneckej snemovne z roku 2002, vyvolal v Maďarsku vlnu kritiky.

"Každá akcia má svoju reakciu," povedal Slota k uzneseniu. Zdôraznil v tejto súvislosti blízkosť záujmov Slovenska a Česka.

"Musíme držať spolu. Nejakí Maďari tu nebudú poskakovať v strednej Európe a nebudú tu vytvárať také napätie, ktoré môže prejsť do niečoho veľmi nedobrého, čo nikto asi v strednej Európe nechce," dodal.

Násilie, ktoré páchali nemeckí nacisti počas vojny v Protektoráte Čechy a Morava sú podľa Slotu bezpochyby porovnateľné s postupom Maďarska voči Slovákom pri zaberaní juhu Slovenska v roku 1938. "A s prepáčením Nemci doslova a do písmena možno robili menšie zvrhlosti ako maďarskí fašisti na južnom Slovensku," poznamenal.

Zatiaľ čo Nemci z českého pohraničia museli po vojne odísť do zahraničia, viac ako pol milióna Maďarov nakoniec ostala na Slovensku a zhruba po troch rokoch získala svoje práva naspäť. Slota však nechcel špekulovať, či by odsun Maďarov vyriešil národnostné problémy.

"Ja samozrejme súhlasím s drvivou väčšinou českého národa, že to, čo spravili po vojne, spravili správne," povedal predseda SNS.

Zdielať na

Najčítanejšie správy