Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Problémy rómskych komunít chcú kraje riešiť spoločne
Zdielať na

Problémy rómskych komunít chcú kraje riešiť spoločne

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

V Košiciach dnes tri kraje podpísali Memorandum o spolupráci.

Tri samosprávne kraje - Košický, Prešovský a Banskobystrický chcú spolupracovať pri riešení problémov rómskych komunít s cieľom zvýšiť efektívnosť a účinnosť sociálnej práce v spolupráci s mestami a obcami na báze komunitných centier. Vyplýva to zo spoločného Memoranda o spolupráci, ktoré dnes podpísali v Košiciach predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, Banskobystrického Milan Murgaš a Košického Zdenko Trebuľa.


"Podpis memoranda je prvým krokom k spoločnému projektu, ktorý bude zameraný na vytvorenie nástrojov komunitnej práce s profesionálnym charakterom, ktorý by riadila priamo miestna samospráva vo vybraných mestách a obciach. V každom kraji by malo pracovať 25 až 30 takýchto komunitných centier," uvádza sa v memorande.

Kraje vytvoria spoločnú komisiu a pracovné tímy na prípravu projektu, ktorý by mal trvať v prvej etape tri roky. Vytvorí sa základný projekt, ktorý potom bude modifikovaný podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek tej - ktorej komunity. Odhadované náklady sú plánované na tri roky po 150 miliónov pre každý samosprávny kraj. Cieľom programu je podpora rozvoja komunitnej práce v obciach a mestách tak, aby pomáhali odstraňovať príčiny sociálneho


"Nechceme robiť niečo od zeleného stola, ale na základe dobrovoľnosti každej komunity a samosprávy obce či mesta, na strane druhej našou snahou je, aby prostriedky boli účelne, efektívne využité a musia priniesť konkrétne výsledky, nechcem ich "prejesť" na kadejakých seminároch a konferenciách," zdôraznil Zdenko Trebuľa.

Uviedol, že v Košickom kraji sa na projekte bude aktívne podieľať Rada Rómov, ktorá funguje ako konzultačný a poradný orgán a opierať sa budú aj o pozitívne skúsenosti z obcí ako napríklad Nálepkovo či Kecerovce, kde sa už podarilo dosiahnuť konkrétne pozitívne výsledky.


Okrem terénnej a sociálnej práce je projekt zameriavaný aj na legislatívnu iniciatívu v oblasti sociálnej pomoci a sociálnych služieb, lebo v súčasnosti neposkytuje nástroje, ktoré by boli efektívne pri zmene súčasného stavu v rómskych komunitách. "Potrebujeme nástroje na priamu terénnu sociálnu prácu, na prácu v oblasti zamestnanosti a zamestnateľnosti, vo sfére vzdelávania, bývania. Ide o kritické oblasti v rómskych komunitách," uvádza SITA.


Kým na Slovensku podľa sociografických údajov z roku 2004 žije okolo 414 262 Rómov, spolu v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji je ich vyše 342 tisíc.

Zdielať na

Najčítanejšie správy