Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
O cenu Grand Prix bude súťažiť 36 filmov s horskou tematikou
Zdielať na

O cenu Grand Prix bude súťažiť 36 filmov s horskou tematikou

Zdroj: David Shapinsky

Blíži sa jubilejný Medzinárodný festival horských filmov.

O prestížnu Grand Prix 15. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF) sa bude uchádzať 36 filmov zo 14-tich krajín. Jubilejný ročník sa uskutoční 10. až 14. októbra v Poprade. O víťazovi filmového festivalu rozhodne päťčlenná medzinárodná porota v zložení: grafický dizajnér Milan Jursa a filmár Michal Ruttkay (SR), režisér Jerzy Sturdel (Poľsko), lezec Jessie Guthrie (USA) a himalájistka Dina Štěrbová (ČR). Okrem súťažných filmov uvidia diváci aj nesúťažné snímky. Tie budú zamerané na úzko špecializované skupiny športovcov, ako extrémne lyžiarske zjazdy či bouldering.


Hlavným magnetom festivalu, ktorý je orientovaný na rozvoj horskej kinematografie a prehlbovanie vzťahu človeka k prírode, budú aj v jubilejnom ročníku hostia. Horolezcov poteší prítomnosť legendy amerického lezenia Jeffa Lowea. Preslávil sa presadzovaním ľahkého a rýchleho štýlu lezenia v ťažkých technických stenách. Okrem Jeffa Lowea budú ozdobou festivalu aj súrodenci Eneko a Iker Pou zo Španielska, ktorí momentálne pracujú na projekte Sedem stien na siedmich kontinentoch. Patria medzi špičku súčasného bigwallového lezenia. Hostia sa divákom predstavia autorskými audiovizuálnymi projekciami spojenými s besedami.


Súčasťou festivalovej ponuky je aj tradičná výstava fotografií z horského prostredia. Tento rok festival predstaví tvorbu popradského rodáka pôsobiaceho už šesť rokov v Bratislave - Borisa Michaličeka. Kolekcia vystavených fotografií vznikla len nedávno, počas jeho cesty Pakistanom. Zachytáva krajinu, majestátnosť hôr, ale aj ľudí a ich každodenný život.


V sobotu 13. októbra oživia festivalový program preteky v boulderingu, ktoré sú súčasťou Slovenského pohára. Mladých športovcov čaká po pretekoch aj tradičná "after party" a koncert. Festivalové dianie bude sústredené do veľkej sály Mestského úradu v Poprade, bývalé kino Gerlach. Novinkou oproti predchádzajúcim ročníkom je presun premietania z kina Tatran do zrekonštruovanej budovy Domu kultúry v Poprade, oproti Mestskému úradu. Tam sú pripravené projekcie na najsilenejšie festivalové dni, teda sobotu a nedeľu. Počas štvrtka a piatka budú v Dome kultúry pripravené špeciálne projekcie pre stredné školy, zamerané na environmentálne témy. Okrem dvoch popradských sál uvidia časť súťažných filmov aj Kežmarčania v miestnom kine Iskra.

Zdielať na

Najčítanejšie správy