Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
JOJ: Gašparovič chce opäť kandidovať
Zdielať na

JOJ: Gašparovič chce opäť kandidovať

Zdroj: SITA

"Dnes som v takej kondícii a forme, že prečo by som nekandidoval," vyhlásil v diskusnej relácii televízie JOJ Politika.sk.

Prezident Ivan Gašparovič má ambíciu predĺžiť si svoje pôsobenie vo funkcii hlavy štátu. "Dnes som v takej kondícii a forme, že prečo by som nekandidoval," vyhlásil v diskusnej relácii televízie JOJ Politika.sk. Kritiku vlastného pôsobenia, ktorú mu cez média adresovali lídri ĽS-HZDS a SNS, nechcel komentovať. Gašparovič je presvedčený, že ako hlava štátu realizuje presne ten program, pre ktorý ho občania volili.

Podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová považuje diskusiu o kandidátoch na prezidenta za predčasnú. Obáva sa, aby to nezmenilo pôsobenie súčasného prezidenta na predvolebnú kampaň. Prioritou opozície by podľa nej mal byť spoločný kandidát. O výhradách KDH k jej prípadnej kandidatúre Radičová v kuloároch počula, nerozumie však v čom je pre KDH jej postoj k výhrade svedomia problémový.

ĽS-HZDS v prezidentských voľbách určite nepodporí Ivana Gašparoviča, povedal podpredseda strany Milan Urbáni. Najlepším kandidátom by bol podľa neho líder HZDS Vladimír Mečiar.

Prezident sa v relácii nechcel vyjadrovať k návrhom na zmeny v dôchodkovom systéme s tým, že nepozná konečnú podobu zákona. Rozumie však snahám vlády riešiť deficit prvého piliera a tým situáciu súčasných dôchodcov. Nevhodnou medializáciou podľa neho politici opozície "nešťastne" vstúpili do rokovaní medzi vládou a dôchodkovými správcovskými spoločnosťami. "Táto vláda zatiaľ neurobila nič, čím by narušila systém ekonomiky Slovenska," zdôraznil.
Gašparovič nesúhlasí s iniciatívou SMK na spoločné ospravedlnenie parlamentov Slovenskej a Maďarskej republiky za krivdy minulosti. Spochybnil snahu vracať sa k tzv. Benešovým dekrétom, pričom zdôraznil, že si ich vo forme zákonov osvojil parlament povojnového Československa. Nevidí ani dôvod ospravedlňovať sa za uplatňovanie princípu kolektívnej viny. Na Slovensku žijúci Maďari mali podľa neho možnosť prihlásiť sa k Československej republike, povedať, že bojovali v odboji, že boli lojálni, že nerozvracali republiku. "Mali možnosť z tohto akože kolektívneho radu vystúpiť," skonštatoval.

Zdielať na

Najčítanejšie správy