Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Oddelené dvojčatá sú stabilizované, naďalej však vo vážnom stave
Zdielať na

Oddelené dvojčatá sú stabilizované, naďalej však vo vážnom stave

Zdroj: SITA

Podľa primára Kliniky detskej chirurgie DFNsP Vladimíra Cingela sa zatiaľ žiadna nepredvídateľná komplikácia nevyskytla.

Zdravotný stav päťmesačných siamských dvojčiat je po prvom dni ich samostatného života stabilizovaný. Nádeje chlapcov na dlhšie prežitie však naďalej nie sú isté. ČTK to povedal Vladimír Cingel, vedúci tímu chirurgov, ktorým sa v sobotu pri asi 19-hodinovej operácii podarilo dvojičky od seba chirurgicky oddeliť a zaceliť im vzniknuté rany.

"Nevyskytla sa doteraz nijaká nepredvídateľná komplikácia," povedal Cingel. Zdôraznil však, že každý z najbližších dní bude pre deti kritický, a preto sa nedá povedať, aké sú ich ďalšie šance na prežitie. "Sme takí zdraví optimisti, ale samozrejme rezervovaní," poznamenal.

Dvojičky Michal a Marek sa narodili v apríli zrastení bruchom a spodnou časťou hrudníka, bez oddelenia by podľa lekárov nemali nádej na dlhšie prežitie. Deň po úspešnej operácii sú naďalej v umelom spánku na jednotke intenzívnej starostlivosti, dýcha za nich prístroj a prijímajú umelú stravu. Dokedy takýto stav potrvá, lekár odhadovať nechcel.

Okrem Michala a Mareka slovenskí lekári oddeľovali siamské dvojčatá v roku 2000. Vtedy sa im podarilo úspešne oddeliť dvojmesačné sestry Andreu a Luciu zrastené v oblasti panvovej kosti, dievčatá doteraz žijú.

Podľa štatistík pripadajú jedny siamské dvojčatá na približne 50.000 až 200.000 pôrodov, prežíva z nich však iba malé percento. Podľa dostupných informácií sa od 70. rokov 20. storočia narodili na Slovensku vrátane posledného prípadu štyri páry siamských dvojičiek.


Súvisiace články:

Zábery priamo z operácie

Zdielať na

Najčítanejšie správy