Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súčasný stav pamiatok v meste je vraj priemerný
Zdielať na

Súčasný stav pamiatok v meste je vraj priemerný

Zdroj: Elin B

Podľa riaditeľa Paming-u Cyrila Vaňa by potrebovalo mesto investovať aj miliardu korún počas niekoľkých rokov, aby sa dali pamiatky do náležitého stavu.

 Súčasný stav pamiatok v Bratislave, ktoré vlastní mesto, je podľa riaditeľa Mestského investora pamiatkovej obnovy (Paming) Cyrila Vaňa priemerný. Ako ďalej uviedol v rozhovore pre agentúru SITA, za posledných 15 alebo 16 rokov sa na obnovu pamiatok, predovšetkým v historickom jadre mesta, vynaložilo naozaj značné množstvo peňazí. Dôkazom toho sú podľa neho aj kladné reakcie domácich i zahraničných turistov, v niektorých prípadoch sú vraj dokonca prekvapení, v akom stave je v súčasnosti Staré Mesto. Vaňo si uvedomuje, že mesto vlastní veľa pamiatok, okrem budov aj rôzne pomníky, pamätníky, fontány či iné diela patriace do historického a kultúrneho dedičstva.

"Myslím si ale, že je skutočne veľmi dobré, aby sa vážilo vynakladanie finančných prostriedkov. Nazdávam sa, že by sa v budúcom období mohol príliv finančných prostriedkov na obnovu pamiatok trošku zväčšiť," povedal Vaňo. Podľa riaditeľa sa rozpočty Paming-u pohybujú od 100 do 200 miliónov korún, v niektorých prípadoch až do 250 miliónov korún ročne. Celková suma vyčlenená v rozpočte mesta závisí od obnovy konkrétnych historických objektov.

"Sú to len veľmi približné čísla, ale aby sme pamiatky, ktoré spravujeme alebo ich vlastní mesto, dali do náležitého stavu, bolo by skutočné potrebné objemy blízke miliarde v rozpätí niekoľkých rokov," konštatoval Vaňo. Zároveň si ale uvedomuje, že takéto riešenie nie je možné," pretože mesto nemá také možnosti a také prílevy finančných tokov, aby mohlo saturovať takéto obrovské nároky."

Podľa Vaňa sa preto musia mestské pamiatky obnovovať postupne. Napríklad na Devíne by sa dala urobiť celoplošná úprava, práce však boli vykonávané tak, že pamiatka bola návštevníkom prístupná. Práce vykonávané po častiach však Paming uplatňuje všade, kde je to možné. "Sú to napríklad aj Klarisky, ktoré sme už ukončili a konajú sa tam koncerty. Súčasne ale za bývalým kostolom, teraz je to koncertná sieň, robíme prístavbu, v ktorej budú sociálne zariadenia a rôzne technické priestory," spresnil Vaňo. Obnovovacie práce však trocha "zbrzdil" archeologický výskum, v objekte sa našli vzácne nálezy z keltského obdobia.

Paming sa v tomto roku zaoberá predovšetkým prioritnými stavbami, ktorými sú okrem Klarisiek aj Aponiho palác či dom na Rudnayovom námestí. Obnovou Aponiho paláca by sa pritom malo postupne nadviazať na ďalšie priestory Mestského múzea v historickom jadre Bratislavy.

"Na budúci rok počítame s tým, že sa bude pokračovať prácami na ostatných objektoch Mestského múzea. Vzniknúť by mal vynikajúci komplex na umiestnenie múzea s veľmi slušným vybavením na európskej úrovni, takže Bratislavčania sa nebudú musieť hanbiť," uviedol Vaňo. Napriek tomu, že Paming ešte nepozná svoje finančné možnosti na rok 2008, počíta sa okrem prác na múzeu aj s dostavbou Klarisiek. Rekonštrukcia domu na Rudnayovom námestí pri Dóme sv. Martina by mala byť ukončená už v tomto roku. Paming sa naďalej bude zaoberať aj hradom Devín.

Vaňo zároveň upozorňuje, že v Bratislave je veľa takých pamiatok, ktoré si vyžadujú okamžitú opravu. Tieto práce však blokujú rôzne reštitučné, dedičské procesy, alebo iné majetkovo-právne vzťahy. Ako príklad uvádza bývalú lekáreň Salvator. "Sú tam komplikované vzťahy, ktoré znemožňujú obnoviť lekáreň a dať naspäť pôvodný majetok. Lekáreň by si určite zaslúžila, aby bola prístupná verejnosti a aby bol objekt daný do poriadku," dodal Vaňo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy