Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Petíciu zdravotných poisťovní podporilo takmer 160 000 ľudí
Zdielať na

Petíciu zdravotných poisťovní podporilo takmer 160 000 ľudí

Zdravotné poisťovne by tento rok mali hospodáriť asi s 90 miliardami korún, čo je takmer sedemnásobne viac, než by malo ísť na budovanie diaľnic.

Petíciu za zachovanie viacerých zdravotných poisťovní podpísalo takmer 160.000 ľudí. Minimálne 145.000 podpisov by malo byť platných, povedali dnes novinárom zástupcovia súkromných poisťovní. Ak bude najmenej 100.000 podpisov platných, mal by sa ňou podľa zákona zaoberať parlament.

Súkromné poisťovne očakávajú, že na názor desiatok tisíc občanov budú prihliadať aj poslanci, ktorí by mali rozhodnúť o sprísnení pravidiel pre hospodárenie poisťovní. Tvrdšie pravidlá hospodárenia a napríklad aj zákaz tvorby zisku, navrhol minister zdravotníctva Ivan Valentovič, ktorý je nominantom najsilnejšej vládnej strany Smer-SD premiéra Roberta Fica.

Smer dlhodobo súkromné poisťovne kritizoval, pretože sa vraj obohacujú vďaka povinne odvádzaným zdravotným odvodom. Zatiaľ sa síce vzdal úmyslu nahradiť šesť existujúcich poisťovní jednou štátnou, ale presadzuje, aby poisťovne mohli použiť menej peňazí na vlastnú správu.
 

"Prebieha aj petícia za jednu zdravotnú poisťovňu, ktorá má, nech to zaokrúhlim 10.000 (podpisov). Naša petícia má 160.000 (podpisov)," vyhlásil Igor Dorčák zo Združenia zdravotných poisťovní, ktoré zastupuje štyri súkromné poisťovne. Takú vysokú podporu nezískala ani jedna z viac než 60 petícií určených pre parlament, ktoré sa organizovali od roku 2003, dodal ďalší zástupca súkromných poisťovní Eduard Kováč.


V parlamente má však spoľahlivú väčšinu vládna koalícia. Zástupcovia dvoch menších vládnych strán SNS a ĽS-HZDS síce podľa denníka Pravda minulý týždeň Valentovičov návrh kritizovali, ale podľa novších vyjadrení zmeny určite podporia aspoň v prvom čítaní parlamentu. Či budú za ministrove návrhy hlasovať aj v druhom a záverečnom treťom čítaní, sa zatiaľ nevyjadrili.

Zdravotné poisťovne by tento rok mali hospodáriť asi s 90 miliardami korún, čo je takmer sedemnásobne viac, než by malo ísť na budovanie diaľnic.

Zdielať na

Najčítanejšie správy