Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Po zrušení krajského úradu príde o zamestnanie 106 úradníkov
Zdielať na

Po zrušení krajského úradu príde o zamestnanie 106 úradníkov

Zdroj: redakcia

Časť zo 106 pracovníkov odchádza do dôchodku, s ďalšími rozviažu pracovný pomer z organizačných dôvodov, pričom už začali plynúť povinné oznamovacie lehoty.

 Po zrušení Krajského úradu (KÚ) Košice koncom septembra príde o zamestnanie 106 pracovníkov. Na budúci rok sa z tohto dôvodu očakáva úspora len na mzdách vo výške približne 25 miliónov korún, ďalšie milióny by sa mali ušetriť v súvislosti s priamym výkonom práce, informoval dnes na tlačovej besede prednosta Krajského úradu Košice Milan Géci. "Z toho vidieť, že ide o skutočnú racionalizáciu, ktorá má aj finančný efekt," zdôraznil Géci.

Od prvého októbra prechádzajú niektoré kompetencie rušeného KÚ na nový Obvodný úrad Košice v sídle kraja, ktorý bude aj naďalej v budove krajského úradu na Komenského ulici č. 52. Časť kompetencií, najmä pokiaľ ide o odvolacie konanie, prechádzajú na ministerstvo vnútra.

Podľa Géciho prepúšťanie sa najviac dotkne samotného rušeného krajského úradu a Obvodného úradu Košice - mesto. Časť zo 106 pracovníkov odchádza do dôchodku, s ďalšími rozviažu pracovný pomer z organizačných dôvodov, pričom už začali plynúť povinné oznamovacie lehoty. Ako uviedol Géci, zamestnancom na odstupnom, odchodnom a ďalších náležitostiach v zmysle Zákonníka práce a kolektívnej zmluvy vyplatia približne 9 miliónov

V súčasnosti na krajskom a obvodných úradoch v Košickom kraji pracovalo 462 ľudí, z toho na KÚ 140 a na Obvodnom úrade Košice - mesto 96. Na novom Obvodnom úrade v sídle Košického kraja, ktorý bude zároveň aj obvodným úradom pre Košice - mesto, bude od októbra zamestnaných 143 pracovníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy