Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mestské hradby by mohli na budúci rok rekonštruovať
Zdielať na

Mestské hradby by mohli na budúci rok rekonštruovať

Zdroj: redakcia

Musí sa najprv zistiť, v akom stave sú múry hradieb.

Zachované mestské hradby od Dómu sv. Martina po nárožie ulíc Na vŕšku a Kapitulská v Bratislave, ktoré sú už niekoľko rokov verejnosti neprístupné, by mohli začať rekonštruovať už na budúci rok...

Ako dnes pre agentúru SITA uviedla vedúca úseku inžinierskej činnosti spoločnosti Paming Zdenka Turzíková, v najbližšom období by sa mali začať rokovania Mestského investora pamiatkovej obnovy (Paming) s pamiatkármi a projektantom. Podľa Turzíkovej by sa na základe konkrétnych výsledkov pracovných stretnutí malo začať s projektovou a tiež prieskumnou činnosťou na hradbách.

"Musíme najprv zistiť, v akom stave sú múry hradieb a v akom rozsahu budeme musieť vykonať opravu. Prieskum múrov by sa mohol začať ešte v tomto roku, samotná rekonštrukcia je však reálna až v nasledujúcom roku," povedala Turzíková. Po rokovaniach by malo byť tiež zrejmé, ako dlho by rekonštrukcia hradieb mohla trvať a koľko peňazí bude musieť Paming vyčleniť zo svojho rozpočtu.

Ako ďalej uviedla, v prípade rekonštrukcie mestských hradieb by malo ísť o dôkladnú opravu murív a okolia. "Vnútorné i vonkajšie časti mestských hradieb sú v zlom stavebno-technickom stave a zdevastované poveternostnými vplyvmi," konštatovala Turzíková. Podľa nej sa už niekoľko rokov pomaly rozpadáva tehlová koruna muriva. Ostré časti z neho padajú na komunikáciu, pohyb po hradbách je preto v súčasnosti nebezpečný. Mnohé časti hradieb sú zvetrané, na chodníku pre verejnosť popri hradbách sa nachádzajú praskliny, vlastná dlažba komunikácie je narušená.

Značné problémy robí aj voda, ktorá ešte viac ničí murivá presakovaním cez existujúce štrbiny. "Taktiež bude potrebné opraviť ochranné konštrukcie hradieb. Napríklad drevené lávky a zábradlie na veži mestských hradieb sú už hnilé a spráchnivené. Hrozí, že by odtiaľ nejaký návštevník mohol spadnúť," povedala Turzíková. Podľa nej by sa okrem opráv hradieb mohlo uvažovať aj o vybudovaní obslužného zázemia, kde by si mohli návštevníci posedieť pri čaji, alebo kde by sa mohli konať rôzne výstavy.

Na mestské hradby sa dalo v minulosti chodiť dvoma časťami - popri Staromestskej ulici a Bohoslovenskej fakulte. Časť parcely však bola v reštitúcii prinavrátená cirkvi, Prepošstská ulica je pre verejnosť zatvorená. "Z toho dôvodu by sa malo dať v budúcnosti prechádzať práve tou časťou, ktorá je bližšie k Staromestskej ulici," dodala.

Zdielať na

Najčítanejšie správy