Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NBS navrhla presunúť ročné zúčtovanie na poisťovne
Zdielať na

NBS navrhla presunúť ročné zúčtovanie na poisťovne

Zdroj: JOJ

Centrálna banka považuje súčasnú podobu ročného zúčtovania za mimoriadne komplikovanú a byrokratickú, ministerstvo zdravotníctva jej návrh odmietlo.

Národná banka Slovenska (NBS) v pripomienkach k návrhu novely zákona o zdravotnom poistení navrhla, aby povinnosť vykonávať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia mali priamo zdravotné poisťovne, nie platitelia. Podľa NBS majú poisťovne k dispozícii náležitý informačný systém a všetky relevantné údaje o svojich poistencoch. Ministerstvo zdravotníctva však návrh NBS odmietlo a naďalej trvá na svojom pôvodnom návrhu.

Návrh novely zákona o zdravotnom poistení upravuje ročné zúčtovanie okrem iného aj tým, že niektoré skupiny obyvateľov ho nebudú musieť podávať. NBS upozornila, že návrh ministerstva zdravotníctva nepredstavuje skutočné zjednodušenie ročného zúčtovania poistného. "Je mimoriadne komplikovaný, administratívne byrokratický a bežne nekontrolovateľný", charakterizuje NBS súčasný stav. Doterajší spôsob vykonávania ročných zúčtovaní zdravotného poistenia spôsobuje podľa NBS zamestnávateľom okrem chaosu aj podstatne zvýšené náklady na administratívu.

Ministerstvá vnútra a obrany a Národný bezpečnostný úrad sa opäť pokúsili v pripomienkovom konaní doplniť ustanovenie, ktorým by obmedzili slobodnú voľbu zdravotnej poisťovne. Podľa ich návrhu sa v Spoločnej zdravotnej poisťovni mali povinne poistiť vojaci, hasiči, policajti, colníci a ďalšie uniformované zložky. Ministerstvo zdravotníctva tento návrh odmietlo, keďže ide nad rámec novely zákona.

Neúspešne skončila aj snaha Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb zvýšiť platby štátu za svojich poistencov. Vo svojej pripomienke odborári navrhovali zvýšiť platby štátu zo súčasných 4 % na 5 % priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Ministerstvo zdravotníctva však opäť odmietlo tento návrh ako nad rámec novely.

Návrh novely opäť posúva budúcoročné termíny súvisiace s ročným zúčtovaním. Zdravotné poisťovne jednotlivo aj v rámci pripomienok Združenia zdravotných poisťovní nesúhlasili s týmto posunom. Odmietali tiež novo zakotvenú povinnosť posielať odhlášku svojich poistencov ich predchádzajúcej zdravotnej poisťovni.

Návrhom novely zákona o zdravotnom poistení by sa v blízkej budúcnosti mala zaoberať vláda. Ministerstvo zdravotníctva v ňom tiež navrhuje, aby sa preplatky a nedoplatky do 100 Sk nemuseli vyrovnávať, čím by zdravotné poisťovne mali ušetriť takmer 2,1 mil. Sk. Poistenci štátu by tiež už nemali platiť poistné z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a zmeniť by sa mala aj podmienka, kedy štát platí za poistenca, ktorý môže dosiahnuť príjem do výšky minimálnej mzdy.

Celkovo by týmito zmenami zdravotné poisťovne prišli o vyše 10,8 mil. Sk v budúcom roku. Ministerstvo zdravotníctva preto bude žiadať, aby sa tieto výpadky vykryli dodatočnými zdrojmi, ktoré zatiaľ nie sú v návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky.


Zdielať na

Najčítanejšie správy