Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počasie skomplikovalo migráciu sťahovavým vtákov
Zdielať na

Počasie skomplikovalo migráciu sťahovavým vtákov

Zdroj: Alexandre Dulaunoy

Ľudia nachádzajú na cestách uhynuté alebo vyčerpané belorítky.

Intenzívny dážď a chladné počasie v posledných dňoch výrazne skomplikovali migrovanie vtáctva, najmä však hmyzožravých druhov, ako sú lastovičky a belorítky, informoval agentúru SITA tlačový hovorca Slovenskej Ornitologickej Spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko Marek Brinzík.

Podľa neho ochranári zaregistrovali desiatky telefonátov od občanov, ktorí nachádzali uhynuté alebo vyčerpané belorítky na chodníkoch, cestách a okenných parapetoch. Ľudia si ich bežne zamieňajú so známejšími príbuznými - lastovičkami.

"Prvú pomoc však poskytovali aj samotní nálezcovia vysilených operencov, ktorí postupovali podľa inštrukcií ornitológov," uviedol Brinzík. Podľa ornitológa Jána Dobšoviča prvá pomoc spočíva v napojení operenca vodou, pričom je vhodné tekutinu mierne osladiť, a to pre rýchlejšiu obnovu síl. "Z tuhej stravy odporúčame natvrdo uvarený bielok, použiť však možno aj konzervované krmivo pre mačky alebo psy," informoval ornitológ.

"Vtáčie sťahovanie je energeticky veľmi náročné a preto pri jeho skomplikovaní počasím môže dôjsť i k hromadnému úhynu. Najviac ohrozené sú mladé a neskúsené jedince hmyzožravých druhov vtáctva, ktoré v silne daždivom počasí nevedia nájsť potravu a rýchle sa vysilia," uviedol Brinzík. Intenzívne zrážky zhoršujú tiež orientáciu vtáctva v teréne. Podľa hovorcu SOS/BirdLife Slovensko vtedy častejšie dochádza k zraneniam po náraze do rôznych prekážok a bariér, ktorých je dosť najmä vo veľkých mestách.Zlepšujúce sa počasie za posledné dni priaznivo vplýva na tohtoročnú jesennú migráciu sťahovavého vtáctva. "Aktuálny vývoj počasia a predpoveď na nasledujúce dni nasvedčuje tomu, že operenci by mali bez vážnejších problémov preletieť našim územím smerom k zimoviskám v Afrike a Ázii," uviedol Brinzík.

Zdielať na

Najčítanejšie správy