Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na sútoku Váhu a Dunaja hrozí až tretí povodňový stupeň
Zdielať na

Na sútoku Váhu a Dunaja hrozí až tretí povodňový stupeň

Zdroj: redakcia

Ešte aj v priebehu dneška platí na juhozápade druhý stupeň povodňovej aktivity, večer možno budú musieť vyhlásiť až tretí. Ani predpoveď počasia povzbudzujúca nie je: hoci predpoludním sa bude oblačnosť zmenšovať, na severe a západe Slovenska má popoludní opäť pršať.

Cez víkend konečne ustáli najvýdatnejšie dažde v tomto roku. Najmä na západe Slovenska pršalo niekoľko dní a v niektorých okresoch v tejto časti, ako aj na Orave museli vyhlásiť zvýšenú povodňovú aktivitu. Na niekoľkých miestach sa naozaj rieky aj mierne rozvodnili, našťastie nespôsobili vážnejšie škody. Tento týždeň by sa už podľa meteorológov situácia opakovať nemala.

Na celom území Slovenska sme zaznamenali poriadne upršaný týždeň. Najintenzívnejšie boli zrážky na juhozápade a severozápade. Napr. v Bratislave a jej okolí pršalo takmer bez prestania niekoľko dní. Počasie sa umúdrilo až počas víkendu. Aj v sobotu a v nedeľu ešte občas pršalo, už však nešlo o sústavné zrážky, skôr to boli prehánky a aj oblačnosť sa zmenšovala. V nedeľu už dokonca svietilo aj niekoľko hodín slnko.

Prejavilo sa to aj na stave hladín riek. Tie kulminovali v priebehu nedeľného večera, niektoré v noci na dnes. Hladina Dunaja prestala stúpať koncom víkendu, rovnako tak sa ustálila aj hladina Moravy a na niektorých jej úsekoch už dokonca aj mierne začala klesať.

Naopak práve včera ešte výrazne stúpala hladina na sútoku Váhu a Dunaja na juhozápade Slovenska. Vodohospodári a úrady tam preto museli práve počas víkendu vyhlásiť druhý stupeň povodňovej aktivity. Na týchto miestach sa očakáva, že hladina bude stúpať ešte aj v priebehu dnešného dňa a ak sa potvrdí ústup zrážok, rieky by tu mali kulminovať približne dnes večer. Týka sa to najmä úseku Váhu medzi Kolárovom a Komárnom a potom aj úseku Dunaja medzi Komárnom a Štúrovom. Vodohospodári dokonca podľa ČTK nevylučujú, že na týchto úsekoch budú musieť popoludní alebo večer vyhlásiť až tretí stupeň povodňovej aktivity.

V priebehu včerajška ešte pretrvávali aj obavy na Orave a Kysuciach, dnes by sa aj v týchto regiónoch už mala situácia zlepšovať. Aj tu museli úrady vyhlásiť zvýšené stupne povodňovej aktivity, pričom najväčšie problémy narobila rieka Kysuca. Tá sa na niektorých miestach v piatok vyliala z koryta, hoci výraznejšie škody nenarobila a nedošlo ani k ohrozeniu zdravia a životov ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy