Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Milión korún z programu Občianska voľba pre okres Prešov
Zdielať na

Milión korún z programu Občianska voľba pre okres Prešov

Zdroj: Katka

Sumou jeden milión korún podporí v tomto roku spoločnosť Pivovar Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar, a.s., regionálne projekty v okrese Prešov.

Sumou jeden milión korún podporí v tomto roku spoločnosť Pivovar Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar, a.s., regionálne projekty v okrese Prešov. Ide o štvrtý ročník grantovej súťaže, o ktorej v konečnej fáze rozhodujú obyvatelia regiónu.

Ako uviedla na dnešnej tlačovej besede riaditeľka Komunitnej nadácie Veľký Šariš Štefánia Lenzová, grantový program realizuje Pivovar Šariš v úzkej spolupráci s ich nadáciou. Program Občianska voľba je zameraný na podporu projektov, ktoré skvalitnia život obyvateľom Prešovského okresu. Prihlásený projekt by mal tvorivým spôsobom prispieť k skvalitneniu zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb, k rozvoju športových aktivít, k obohateniu kultúrneho a spoločenského života, vzdelávania alebo ekológie.

Oproti predchádzajúcim ročníkom sa o granty môžu uchádzať aj neziskové organizácie z obcí, doteraz bol tento program určený len pre žiadateľov z dvoch miest Prešova a Veľkého Šariša. Výška sumy sa v tomto ročníku tiež zvýšila z necelých 600-tisíc Sk na milión korún. Termín podávania žiadostí je do 20. septembra.


Ako zdôraznila Lenzová, špecifické na tomto programe je, že o výbere projektov nerozhoduje vyhlasovateľ súťaže. Prijaté projekty vyselektuje Rada reprezentantov zložená zo zástupcov organizácií a samospráv, ktorá posunie do druhého kola asi jednu tretinu najlepších projektov. O ich osude potom formou hlasovania cez regionálne média a tiež hlasovacími lístkami rozhodujú občania. Komunitná nadácia Veľký Šariš, ako partner projektu, poskytuje záujemcom aj poradenstvo pri písaní projektov. Formulár žiadosti si môžu záujemcovia vyzdvihnúť na recepcii pivovaru Šariš, v Komunitnej nadácii Veľký Šariš, alebo stiahnuť na stránke www.pivovarytopvar.sk.


Počas prvých troch rokov prostredníctvom projektu Občianska voľba prispel Pivovar Šariš na podporu programov v regióne celkovou sumou viac ako dva milióny korún. V uplynulom roku podporili mladé talentované futbalistky, organizovanie Šarišského okruhu veteránov, 15. medzinárodný halový futbalový turnaj pre nepočujúcich žiakov či aktivity v prospech oživenia historických pamiatok vo Veľkom Šariši - Rákocziho kaštieľ a hrad.

Zdielať na

Najčítanejšie správy