Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koniec Jaslovským Bohuniciam. Štyri veže pomaly miznú
Zdielať na

Koniec Jaslovským Bohuniciam. Štyri veže pomaly miznú

JASLOVSKÉ BOHUNICE / Panoráma ôsmich chladiacich veží atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach vysokých 120 metrov sa postupne mení. Postupne miznú všetky štyri chladiace veže odstavenej jadrovej elektrárne V1. Demoláciu realizuje talianska spoločnosť a bude stáť 9 miliónov eur.

Jaslovské Bohunice slúžili 40 rokov, zo štyroch veží sa už ale dym nezdvíha. Niektorí si ešte spomínajú na časy, kedy elektráreň stavali. "V šesťmetrovej hĺbke vykopané stavenisko. Denne tam pracovalo až dvanásťtisíc ľudí," hovorí bývalý zamestnanec jadrovej elektrárne. 

Po odstavení z prevádzky v roku 2006 a 2008 prestali plniť svoj účel a preto sa pristúpilo k ich likvidácii. "Keď Slovensko vstupovalo do Európskej únii, dostalo záväzok vyradiť z prevádzky jadrovú elektráreň V1. Súčasťou toho je aj likvidácia tohto objektu, vrátane týchto veží," informuje hovorkyňa jadrovej a vyraďovacej spoločnosti Miriam Žiaková. 

Demolácia sa robí takzvanou konzervatívnou metódou. V strede je žeriav, ktorý postupne hydraulickým ramenom zbavuje jednotlivé časti železobetónu. Cena celej likvidácie bude 9 miliónov eur. Iná možnosť podľa Žiakovej nebola. "Ak by sme chceli zachovať tie veže a nevieme ich nijako zmysluplne využiť, stálo by nás to omnoho viacej peňazí, pretože by sme ich museli udržiavať v bezpečnostnom stave." Veže by mali zmiznúť z horizontu do konca roku 2019. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy