Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nedostatok liekov má vyriešiť nový zákon. Farma firmy môžu dostať pokutu milión eur
Zdielať na

Nedostatok liekov má vyriešiť nový zákon. Farma firmy môžu dostať pokutu milión eur

BRATISLAVA / To, že majú slovenskí pacienti problém dostať sa k niektorým liekom, je realita už dobré tri roky. Lekári, lekárnici a aj ministerstvo sa zhodujú na tom, že na vine je vývoz liekov za hranice. O opaku sa najmä poslancov snažia presvedčiť distribučné firmy.

Prstom pritom odborníci ukazujú na distribučné spoločnosti, ktoré lieky dodávajú od výrobcov do lekární. Sú však aj také, ktoré robia takzvaný špekulatívny vývoz - lieky skupujú a vyvážajú do zahraničia.

Len za minulý rok sa zo Slovenska vyviezli lieky za viac ako 280 miliónov eur. A trend ostáva jasný. 

"V porovnaní s minulým rokom má v súčasnosti reexport stúpajúcu tendenciu. V roku 2015 sme prijali 4,9 miliónov oznámení o plánovanom vývoze, za tento rok sme doposiaľ prijali približne 5 miliónov oznámení o plánovanom vývoze," uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Diana Madarászová.

Vývoz liekov stúpa

V minulom roku distribučné firmy vyviezli 1 216 druhov liekov v množstve 1 735 605 balení. Tento počet atakuju tohtoročné čísla, ktoré túto hranicu dosahovali už takmer v prvom pol roku. "Sedemsto druhov liekov v množstve 1 249 121 balení," upresnila Diana Madarászová.

O pár dní bude parlament schvaľovať nový zákon. Ten má špekulatívnemu vývozu urobiť koniec. Časti distributérov sa to nepáči. "Export nebude zastavený prípadnou notifikáciou a zákazom ale bude ohlásený až 7 dní po realizácii reexportu," povedal zástupca distribučnej spoločnosti Ondrej Katuščák.

"Moc je daná práve farmaceutickým firmám, ktorá bude rozhodovať o tom, kedy budú vyvážať a za akých podmienok," dodáva Henrieta Mlynárčiková z Asociácie európskeho zdravotníctva.

Vysoké pokuty

Práve farmaceutické firmy budú tie, ktoré môcť liek vyviesť za hranice. Avšak budú aj zodpovedné za to, aby ho na slovenskom trhu bolo dostatok.

"V prípade, že to nedodržia, môžu dostať farmaceutické firmy pokutu až 1 milión eur a distribútor až 100 tisíc eur," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Títo zástupcovia distribučných firiem tvdia, že reexport nie je dôvodom prečo lieky pacientom chýbajú. Zároveň dodávajú, že pri lepšej kontrole štátom by sa zákon nemusel vôbec meniť. Chceli o tom presvedčiť aj poslancov, nepodarilo sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy