MOŠTENICA - Slovensko je známe tým, že má dostatok kvalitnej vody. Na našom území vyteká množstvo minerálnych prameňov. A o stredoslovenskej dedine Moštenica to platí niekoľkonásobne. Všade, kam sa pozriete, zurčí voda a nie hocijaká, krištáľovo čistá, ktorá tam láka milovníkov vody z celého okolia. Obec založili baníci, pretože v jej okolí sa našli ložiská železných rúd a práve tie dali špeciálnu farbu a chuť tunajším prameňom.

Dedinka Moštenica stojí na vode. To znamená, že všade okolo tečie veľa prameňov a niektoré sú minerálne. Prvé skutočné osídlenie tejto oblasti bolo v roku 1200 pred našim letopočtom ľuďmi Lužickej kultúry. Archeologické nálezy, dokazujú, že žili na tomto kopci Hradisko.

"Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1340, keď osídľovali túto oblasť Nemeckí kolonisti, ktorých sem dotiahla ťažba medených a železných rúd. Bola tu postavená rafinačná a scedzovacia huta, najstaršie v Európe," povedal starosta Ján Lupták.

Pýcha dediny

Z tých už nezostalo nič, ale pýchou dediny je kostol, ktorý si veriaci postavili svojpomocne. "Kostol je zasvätený povýšeniu svätého kríža, tento kostol bol veľmi vyprosený, prosili a plakali, že ich je veľa a majú len takú malú kaplnku," vysvetľuje zvonárka Monika Mitterpachová.

Nakoniec dostali od vrchnosti povolenie a po štyroch rokoch prác bol v roku 1846 kostol postavený. "Dnes tu máme 217 obyvateľov, ale veľmi veľa chalupárov, ktorých asi prilákalo krásne prostredie sem," myslí si starosta.

Najznámejší prameň minerálnej vody v dedine je Moštenica kyslá.

Olympijský medailista

"Považujeme Moštenicu za kolísku volejbalu na Slovensku," hovorí starosta. Prispel k tomu svetoznámy volejbalista Bohuš Golian, ktorý sa tu narodil. "Majster sveta, majster Európy, bronz a striebro z olympijských hier," vymenováva Lupták.

Pozrite si reportáž Rastislava Ekkerta, ktorý sa bol v obci pozrieť:

Niečo k veci

.