Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Čiernej nad Tisou čakajú 22 rokov na hraničný priechod, svitla nová nádej
Zdielať na

V Čiernej nad Tisou čakajú 22 rokov na hraničný priechod, svitla nová nádej

ČIERNA NAD TISOU / Rokujeme, plánujeme, vykúpili sme pozemky, pripravili projekt, máme záujem. Tieto slová počúvajú obyvatelia žijúci na juhu Slovenska, v pohraničí s Ukrajinou od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Hraničný priechod Čierna nad Tisou - Solomonovo stále nestojí.

Nový hraničný priechod by mal vyrásť približne v tejto lokalite. Miestni na neho čakajú už najmenej 20 rokov. "Nie je to novinka, tento projekt tu bol už v roku 1994," uviedla starostka obce Čierna nad Tisou Marta Vozáriková.

"Venujú sa tomu tri naše rezorty. Je to vec, ktorú evidujem už niekoľko rokov," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Stará asfaltka

Na mieste, kde má nový priechod stáť, je zatiaľ len stará asfaltka. Ukončená je provizórnou zátarasou a rampou. "Samotná výstavba, je jednoduchá záležitosť. Ale vyčistiť všetky tie legislatívne záležitosti je komplikovanejšie," dodal Lajčák.

Obyvatelia regiónu už za tie roky prísľubov o hraničnom priechode na Ukrajinu stratili všetky ilúzie. Teraz majú novú nádej. "Zatiaľ sme o tom len počuli, ale nevieme o tom nič presnejšie," hovorí jeden z obyvateľov pohraničia.

Obchádzka cez Maďarsko

Kto sa chce teraz rýchlo dostať na druhú stranu hranice z tejto oblasti autom, musí využiť obchádzku cez Maďarsko. Toto riešenie sa nepáči ani Ukrajincom. "Keď som bol teraz na Ukrajine, videl som, že táto téma veľmi zaujíma ukrajinských novinárov," hovorí Lajčák.

"Trištvrte hodiny cesty je to cez Maďarsko. Na Vyšné Nemecké je to aj viac ako hodina a pol," dodáva starostka obce.

"Plán existuje, rokovania prebiehajú o nejakom termíne sa v tejto chvíli nedá hovoriť," dodal k tejto téme minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.  

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy