HANKOVCE - Hankovce sú neveľká dedinka na Hornom Šariši. Jej obyvatelia nadovšetko milujú slivky, ktorých sa tam každoročne urodí neúrekom. Aby v dedine bolo veselo, pred nedávnom si založili folklórnu skupinu. V strede obce rastie unikátny stromček a v lese majú dokonca pyramídu.

Hankovce sa zapísali do svetových dejín tým, že sa tam podarilo odkryť takzvanú pastiersku pyramídu. To svedčí o tom, že územie obce bolo osídlené už pred Kristom.

"Je to pastierska mohyla, keď pred 7 000 rokmi tu žili pastieri. Mohyla je prakticky hrob pastierov," vysvetľuje starosta obce Ján Grega-Jakub. Hankovčanov zvyknú prezývať Durangoše a to pre to, že sa v ich dedine každoročne urodí množstvo slivák.

Koláče, lekvár a tekuté

"Zo sliviek robíme hlavne kysnuté koláče, tie sú výborne. Potom robíme chutný lekvár a nakoniec pre chlapov tekuté, ktoré chutí každému," povedala obyvateľka obce Marta.

Iba pred tromi rokmi v dedine vznikla folklórna skupina Lazanka. " V Hankovciach pokiaľ viem, žiaden súbor nebol. Som rada, že sa zapojili mladí. Sme mladý súbor," hovorí Hankovčanka Viera.

Dar od Poliakov

 V obci sa nachádza ja unikátny stromček, ktorý posvätil ešte Benedikt XVI. "Máme dar od Poliakov, našej družobnej obce z Wrocanky, ktorý je pýchou našej obce," vysvetľuje starosta.

Priatelia Poliaci im darovali aj veľké hasičské auto. Napriek tomu, že je táto dedinka malá, môžete sa tam cítiť ako v mestečku. Majú tam materskú a základnú školu, poštu a dokonca dva kostoly.

"Je tu ideálne miesto na život, keď sme teraz nedávno ukončili nájomné byty. Aj týmto by som chcel pozvať každého mladého človeka. Príďte k nám bývať, lebo je to najkrajšie miesto na Slovensku," vyzýva Jan Grega-Jakub.

V dedine bol redaktor Michal Iľkanin:

Niečo k veci

.