Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko sa zadĺžilo výhodne, tvrdí Fico
Zdielať na

Slovensko sa zadĺžilo výhodne, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Slovensko sa opäť raz zadĺžilo. Čo je však dôležité, zadĺžilo sa oveľa výhodnejšie, ako kedykoľvek predtým. Nedá sa tvrdiť , že je to len zásluha nášho ministerstva financií. Pomohla nám k tomu aj situácia v celej Európe.

Podľa Roberta Fica Slovensko patrí medzi premiantov a treba za tým vidieť hlavne kus práce ministerstva financií. "Spolu s tým, ako ministerstvo financií robilo poriadok, sa nám podarilo, určite aj pod vplyvom vonkajších okolností, oživiť hospodársky rast," vyhlásil Fico.

Náš verejný dlh sa podarilo znížiť o jedno percento "Úroveň nášho dlhu je momentálne na úrovni 53,7 percenta HDP," vysvetlil minister financií Peter Kažimír.

So znižovaním dlhu súvisí aj hotovostná rezerva štátu pri správe dlhu. Rezerva podľa Kažimíra v minulom roku predstavovala 1,5 miliardy eur a na podobnej úrovni by sa mala držať aj v roku 2015.

Aj vďaka tomuto je Slovensko dôveryhodným partnerom pre zahraničie a medzinárodné finančné inštitúcie. Zadlžovať sa tak môžeme za historicky najnižšie úroky. "Sme premianti v európskom priestore," potvrdil Fico.

Podľa Roberta Fica sa Slovensko zadĺžilo výhodne, pozrite si reportáž:

Historické minimá

Podľa analytika je však prehnané tvrdiť , že je to predovšetkým zásluha ministerstva financií. "V rozhodujúcej miere stoja za tým hlavne externé faktory a predovšetkým zníženie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky na historické minimá," vysvetlil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Najlacnejšie v histórii si teda nepožičiavame len my, ale aj krajiny ktorých hospodárenie nie je práve ukážkové. "Napríklad aj Nemci, a dokonca také krajiny ako Španielsko, alebo Taliansko, ktoré sú relatívne rizikové, problémové," dodal Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy