KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE - Dedina Krásnohorské Podhradie leží v tieni svetoznámeho hradu. Ľudia tam dodnes žijú úzko spätí s rodom Andrássyovcov a okrem hradu sa môže popýšiť aj inými vzácnymi skvostami. Vitajte v Krásnohorskom Podhradí...

Dedina sa okrem hradu Krásna Hôrka môže pochváliť viacerými historickými skvostmi. jedným z nich je aj mauzóleum, ktoré dal postaviť gróf z veľkej lásky ku svojej manželke. Nebola totiž šľachtického rodu a nemohla byť pochovaná na hrade Krásna Hôrka.

Bohoslužby v mauzóleu

Jej pozostatky sú v Krásnohorskom Podhradí umiestnené dodnes. "To bola úcta voči svojej manželke, nakoľko ju strašne miloval," uviedol starosta obce Peter Bollo.

Dodnes sa v mauzóleu pri príležitosti výročia Františky Andrássyovej konajú bohoslužby. "To si prial jej manžel, gróf Dionýz Andrássy," dodáva starosta.

Attilova smrť

V obci sa nachádza aj historická obrazáreň. Kedysi ňou sprevádzal hostí gróf, dnes je jej patrónom obecný historik Ladislav Prékop. Najvzácnejším obrazom je Attilova smrť od Ferenca Paczku. V obrazárni sa nachádza originál, kópie sú po celom svete.

V lete si ľudia v dedine užijú Krásnohorské hradné hry, ktoré lákajú do obce ľudí dobovými ukážkami.

Zdroj: noviny.sk
.