Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vianočné trhy v Bratislave. Posvietili si na ne kontrolóri zo SOI
Zdielať na

Vianočné trhy v Bratislave. Posvietili si na ne kontrolóri zo SOI

Zločin nikdy nespí, no ani naši kontrolóri. Len pred pár dňami začali vianočné trhy v Bratislave a už boli pod drobnohľadom zamestnancov Slovenskej obchodnej inšpekcie. A veru, oplatilo sa pozrieť na dno hrncov a pekáčov.... Na druhej strane sa však podnikatelia sťažujú na priveľkí počet inšpektorov...

Dá sa podplatiť lokšami?

Inšpektori z SOI sa rozhodli neohlásene navštíviť stánky na bratislavských vianočných trhoch. Cieľom bolo preskúmať dodržiavanie zákona. A nie každý stánok sa tým mohol pýšiť. "Nemali žiadnu váhu, nemohli sme si overiť hmotnosť. Dostane pokutu," potvrdila inšpektorka pri jednej z kontrol.

Iným prevádzkam chýbali váhové jednotky predávaných produktov. Všetky nedostatky sú majitelia stánkov povinní odstrániť okamžite. Nasledujúca kontrola by totiž bola oveľa nepríjemnejšia. Na otázku, či ich skúšajú stánkari podplatiť lokšami, inšpektorka odpovedala: "Nie. Akurát by chceli, aby sme to nenapísali. Však oni to zabezpečia."

Až šesť kontrol denne?

Kontrolórmi SOI to nekončí, obchodníci sa môžu pripraviť ešte na hygienu, daňovníkov, živnostníkov, či zamestnancov miestneho úradu. "Načo bude denne chodiť 5-6 kontrol? To je podľa mňa nezmysel. Sú to zbytočne vyhodené peniaze," myslí si jeden zo živnostníkov. Podľa inšpektorov však kontroly sú namieste, spotrebiteľ totiž potrebuje vedieť, za čo platí.

Mnohí stánkari preto nalievajú a servírujú väčšie porcie, aké uvádzajú v ponukách. Len aby sa vyhli prípadom, kedy by im do uvedeného limitu chýbalo pár gramov. Menej nespokojní s kontrolami sú tí, čo majú všetko v poriadku. V konečnom dôsledku je však najdôležitejšia spokojnosť zákazníkov. "Sme spokojní." "Všetko je tak, ako má byť," tvrdia hostia...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy