Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Miriam Lexmann: Čínska komunistická strana je zodpovedná za najviac obetí v totalitných režimoch
Zdielať na

Miriam Lexmann: Čínska komunistická strana je zodpovedná za najviac obetí v totalitných režimoch

BRATISLAVA / Miriam Lexmann je poslankyňa Európskeho parlamentu. Je to kresťansko- demokratická politička známa pre hodnoty, o ktorých sa nebojí hovoriť nahlas. V rozhovore prezradila, aký má pohľad na dopad online sveta na život detí, čo v slovenskom zákone o dôchodkoch pokladá za diskriminačné, aké chyby urobila Európska únia pri situácii v Afganistane. Hovorila aj o tom, prečo ju Čína zaradila na sankčný zoznam. 

Miriam Lexmann je poslankyňa Európskeho parlamentu. Je to kresťansko- demokratická politička známa pre hodnoty, o ktorých sa nebojí hovoriť nahlas. V rozhovore prezradila, aký veľký je dopad online sveta na život detí, čo v slovenskom zákone o dôchodkoch pokladá za diskriminačné, aké chyby urobila Európska únia pri situácii v Afganistane. Hovorila aj o tom, prečo ju Čína zaradila na sankčný zoznam. 

Až 11 % všetkých zobrazovaní sexuálneho zneužívania detí na internete je na slovenských serveroch

Pandémia nás so svojou podmienkou izolácie v mnohých ohľadoch uzavrela do online sveta, ktorý však má aj svoje nástrahy. Tie sú obzvlášť závažné v prípade, že ide o deti. Podľa europoslankyne ich však nechránime dostatočne. "Medzinárodné organizácie urobili skríning krajín, ako sa táto situácia zhoršuje. Napríklad v Belgicku sa zvýšilo sexuálne zneužívanie detí až o 65%. Nemáme dobré čísla ani zo Slovenska. Na Slovensku napríklad podľa medzinárodnej organizácie, ktorá sleduje internetovú komunikáciu, je 11 % všetkých zobrazovaní sexuálneho zneužívania detí na internete na slovenských serveroch. Svetovo máme až 11 percent u nás. Je to katastrofálna informácia a treba s tým niečo robiť," povedala a dodala, že žiadna organizácia na Slovensku nie je súčasťou dôležitej medzinárodnej organizácie, ktorá združuje linky, kde sa sexuálne zneužívanie detí nahlasuje. 

Ako poslankyňa europarlamentu sa obrátila na Európsku komisiu a taktiež na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pre ochranu detí na internete. Chýba podľa nej jasný krok k tomu, aby sme sa začlenili do medzinárodnej spolupráce, a aby sme deti chránili tou najvyššou formou. "Na európsku komisiu som sa obrátila z takého dôvodu, že transpozíciou legislatívy elektronickej komunikácie sa stalo to, že nástroje, ktoré fungujú na vyhľadávanie, vlastne zobrazovanie sexuálneho zneužívania detí na internete sa stali nedopatrením ilegálnymi. Ja som sa teda obrátila na komisiu, aby sa toto nejakým spôsobom napravilo, a aby komisia spravila výnimku pre tieto nástroje z tejto legislatívy na dobu troch rokov. My sme ju v európskom parlamente schválili tesne pred letnými prázdninami," objasnila poslankyňa dôvody obrátenia sa na Európsku komisiu v oblastí ochrany detí na internete. Potvrdila, že je dôležité aj to, aby rodičia dávali pozor, čo deti na internete robia a niektoré oblasti internetového sveta je potrebné zamknúť. Treba si podľa nej všímať aj prosby o pomoc detí, ktoré sú vystrašené. 

​Nielen deti sú ohrozenou skupinou, na ktorej europoslankyni záleží. Hovorila aj o slovenskom zákone, ktorý je podľa nej diskriminačný voči vdovám a vdovcom. "Obrátili sa na mňa vdovy a vdovci ohľadom diskriminačného zákona, ktorý je u nás v platnosti. Vdovcovi alebo vdove je po smrti manžela/ manželky vyplácaný v priebehu jedného roka príspevok na základe toho, či majú uznanú invaliditu alebo neplnoleté deti. V ďalšom vekovom období vdovám a vdovcom, ktorí majú tri deti a viac je nepretržite vyplácaný príspevok do konca ich života. Vdovám a vdovcom, ktorí majú dve deti je to potom až od dovŕšenia 52 roku života. Ale pozor, toto je tá najväčšia diskriminácia- vdovy a vdovci s jedným alebo so žiadnym dieťaťom musia čakať do penzijného veku. Penzijný vek sa stále zvyšuje a momentálne je penzijný vek okolo 64 rokov. Je to v podstate až 12 ročný rozdiel. Počas tých 12tich rokov musia tie vdovy a vdovci s jedným alebo žiadnym dieťaťom čakať na to ďalšie vyplácanie. Ja si myslím, že to je veľká diskriminácia a nespravodlivosť," objasnila, čo je podľa nej v zákone diskriminačné. Dodala, že to treba uchopiť komplexne, aby sa rozdiel nevytváral. Treba si podľa nej však dávať pozor na to, aby sa nenašlo polovičaté riešenie, ktoré neskôr opäť povedie k ďalšej diskriminácii. Chcela taktiež, aby sa to dorovnalo na 55- ty rok života. 

V Afganistane podľa europoslankyne zlyhali spojenci západného sveta

Diskrimináciu nevidí len v slovenskom zákone, ale taktiež sa veľmi kriticky vyjadrila na akékoľvek totalitné režimy. Tretie krajiny podľa nej využívajú ekonomickú spoluprácu Európskej únie a obracajú ju proti občanom. V Afganistane podľa nej zlyhali spojenci západného sveta. "My sme nevedeli ani koncepčne uchopiť tú obrannú politiku v rámci nášho vzťahu v Afganistane. Ďalšie zlyhanie je, že momentálne sa ukazuje, že boli informácie o tom, aký scenár môže nastať potom, keď sa stiahnu vojská z Afganistanu. Tieto informácie sa jednoducho nedostali na stôl dôležitým ľuďom, ktorí rozhodovali o budúcnosti tejto krajiny. Vidíme, ako sme tam fatálne zlyhali po dvadsiatich rokoch," povedala kriticky voči krajinám západného sveta. Hovorila však aj o tom, aké chyby urobila Európska únia. "Žiaľ, musím povedať, že takou najväčšou chybou, ktorú sme spravili ako Európska únia je to, že sme si dlhodobo naivne mysleli, že rozširovanie ekonomických vzťahov s tretími krajinami, aj keď sú autoritatívne, alebo totalitné režimy nám postupne umožní meniť tieto režimy na demokratický systém. Zistili sme, že toto nefunguje," hovorila o situácii v Afganistane. 

Striktne sa vyjadrila aj voči Číne. V marci tohto roku ju Čína zaradila na sankčný zoznam práve vzhľadom na hodnoty, ktoré v politike presadzuje. Uznanlivo sa o Miriam Lexmann vyjadril minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ale taktiež prezidentka Zuzana Čaputová. "Dostali sme sa do znevýhodneného stavu oproti krajinám kde je totalitný režim. Čína začala využívať a zneužívať jej ekonomickú dominanciu na našom trhu. Nemali sme dostatočné množstvo zdravotných materiálov, pretože sú všetky vyrábané v Číne. Čína ich na boj využívala a snažila sa nejakým spôsobom ovplyvňovať vzťahy medzi Európskou úniou a Čínou. Myslím si, že toto je jeden aspekt, ktorý je dôležitý. Musíme si zabezpečiť sebestačnosť pri výrobe tak potrebných látok, ako je zdravotnícky materiál, pretože naozaj ide o životy ľudí. Nemôžeme si dovoliť, aby sa tretia krajina hrala so životmi ľudí len preto, aby ovplyvňovala geopolitické dianie," povedala a dodala, že ďalším problémom je ľudskoprávna situácia. Katastrofálne sa zhoršuje, ľudia žijú v totalitnom režime. "Čínska komunistická  strana je zodpovedná za najviac obetí s akým sme sa stretli počas akýchkoľvek iných totalitných režimov. Je dôležité, aby sme pri ekonomickej spolupráci dbali aj na to, aby sme nezhoršovali tú situáciu," povedala. Je podľa nej dôležité, aby sa nastavili dobré vzťahy. Taktiež podľa nej máme nerovnoprávne postavenie firiem voči tým čínskym. 


 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy