Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Tajomný dokument: Plán integrovanej obnovy má zmeniť celé Slovensko
Zdielať na

Tajomný dokument: Plán integrovanej obnovy má zmeniť celé Slovensko

BRATISLAVA / Až 7 a pol miliardy EUR chce použiť Európska únia na rozvoj Slovenska. Svoju ambíciu zastrešila názvom "Národný integrovaný plán obnovy". Do polovice októbra máme ten náš odoslať do Bruselu. A hoci o ňom mala byť široká diskusia s občanmi, nič také sa neplánuje. Prakticky jediným zdrojom informácií je materiál, ktorý "unikol" do médií, z čoho niektorí politici radosť nemali.

​Podľa politikov koalície sa nachádzame na križovatke, kde sa rozhodujeme, či budeme montážnou dielňou Európy ako doteraz, alebo budeme krajina, ktorá bude draho predávať inovácie. Pomôcť tomu má Národný plán obnovy. Má skoro sto strán, osem hlavných oblastí a unikol do médií. Reformovať sa bude fiškálna oblasť, vzdelávanie, trh práce, veda výskum, verejné inštitúcie."Koncentrujeme sa na päť, šesť veľkých vecí, a nie milión malých, aby nám to neuniklo cez prsty," komentoval Richard Sulík, minister hospodárstva SR.

V rámci digitalizácie sa má vyšperkovať najmä komunikácia občana so štátom. Podľa plánov sa má vo veľkom aj inovovať. Zo škôl majú vychádzať úplne iní žiaci ako doteraz. Múdri Slováci novej generácie potom zmenia tento nelichotivý stav. "Slovensko je v súčasnosti veľmi slabý inovátor, umiestňujeme sa na posledných miestach,"  informovala Veronika Remišova, vicepremiérka pre investície a informatizáciu.

Pomôcť tomu má napríklad reforma platov učiteľov. Majú skokovo narásť, čo by vyšlo okolo miliardy. "To je naívna predstava našich predstaviteľov, že prídu do komisie, dostanú peniaze na fúriku a dajú ich učiteľom," povedal Robert Fico, poslanec za  Smer-SD. V rámci fiškálnych reforiem by sa mali dôchodky naviazať na rast strednej dĺžky života. Dôchodkové stropy by tak dostali červenú. Už teraz je ale jasné, že toto jednak nebude jednoduché a nebudú sa na to môcť využiť ani peniaze z Bruselu. V rámci zelenej ekonomiky musíme prerobiť naše verejné budovy, ktoré sú zo 75-tích percent neefektívne a musia sa stavať nové a lepšie. Budovať kvalitnejšie cesty a venovať sa ekologickejším spôsobom dopravy.

Opozícii ako aj europoslancom, či odborníkom prekáža, že sa to malo riešiť celé leto formou otvorených diskusií, nech je plán čo najlepší a nie len formou, že unikol médiám, inak by ho nikto ani nekomunikoval. "Nie je problém urobiť dokument, takých už bolo, problém je to uskutočniť," povedal europoslanec Michal Šimečka. "To, čo predvádza Igor Matovič je úplný amaterizmus," vyjadril sa Ladislav Kamenický, poslanec NR SR. "Dokument to sú len písmenka, ktoré vyjadrujú obsah," komentoval filozoficky Eduard Heger, minister financií.


Bude prideľovane eurofondov jednoduchšie? Dozviete sa v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy