Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pokračuje boj o referendum. Strana Smer na vládu podala návrh na potrebnú zmenu zákona
Zdielať na

Pokračuje boj o referendum. Strana Smer na vládu podala návrh na potrebnú zmenu zákona

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozícia ani po verdikte Ústavného súdu nevzdáva svoju snahu o referende o predčasných voľbách. Strana Smer dnes podala vláde návrh na potrebnú zmenu zákona a žiada o rozhodovanie už na júlovej schôdzi parlamentu. To verejne žiadali aj Igor Matovič a Boris Kollár. Avšak nadšenci referenda si koncom júna takpovediac strelili do kolena, pretože podobný návrh zákona neschválili.

To, na čo upozorňovali viacerí ústavní právnici sa stalo v stredu realitou. Referendum o predčasných voľbách nie je v súlade s ústavou.

"Ak by Ústava výslovne upravovala, že možno referendom skrátiť volebné obdobie, prípustné by to bolo," uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan. Preto sa opozícia, ale aj časť koalície začali predbiehať v tom, ako čo najskôr schváliť zmeny v zákone. Prezidentka by v tom prípade referendum vyhlásila. Smer dnes predložil svoj návrh na zmenu Ústavy, ale nie do parlamentu, ale na úrad vlády. Inak by podľa Roberta Fica nestihli termíny, aby sa parlament ústavou zaoberal už na júlovej schôdzi. "Nie je iná možnosť, len použiť prax, ktorá je obvyklá, že vláda schváli návrh na skrátené legislatívne konanie," konštatoval Robert Fico. "Tento procedurálny návrh dám už teraz na júlovej schôdzi a uvidíme, ako sa k tomu postavia koaliční partneri," informoval predseda parlamentu Boris Kollár. 

Je tu ale jeden problém

Poslanci koncom júna totiž odmietli schváliť podobnú zmenu zákona z pera nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu. Zdržali sa ako Obyčajní ľudia aj Sme rodina. Z dvoch hlavných tvárí referenda bol za Robert Fico, Peter Pellegrini sa zdržal. V praxi to znamená, že by poslanci mohli o príslušnej zmene rokovať až po pol roku, teda koncom decembra. "Mne osobne sa zdá, že je to tiež v tej istej veci," vyjadril sa poslanec Milan Vetrák, ktorý sa bude 21. júla zaoberať tým, či vôbec parlament môže rokovať o týchto zmenách skôr ako na konci roka. Vetrák však upozorňuje, že ich výbor Kollára k ničomu nezaväzuje, len odporúča. "Predseda nie je riadený stanoviskom Ústavnoprávneho výboru, čiže v konečnom dôsledku to bude jeho rozhodnutie," doplnil Milan Vetrák. 

"Pokiaľ by Ústavnoprávny výbor NR SR vyhodnotil daný návrh v tej istej veci, predseda NR SR Boris Kollár bude rešpektovať platnú legislatívu a Rokovací poriadok NR SR a návrh zákona bude predložený v najskoršom možnom termíne, a to koncom roka 2021," napísal vo svojom stanovisku Boris Kollár. Predseda Ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák zároveň upozornil, že Ústavný súd rozhodol aj o tom, že rozhodnutie ľudí v platnom referende je natoľko záväzné, že už o ňom nemusia rozhodovať poslanci. Samotná podpora zmien v Ústave je však otázna, keďže poslanci Obyčajných ľudí ešte o postupe nerokovali a SaS rýchlokvasené zmeny v Ústave odmieta. "Zmeny v Ústave aj v otázkach referenda sa majú robiť uvážlivo a odborne, určite nie na júlovej schôdzi," povedal Richard Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy