Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ďalšia sociálna demokracia je už skutočnosťou. Pellegriniho strana Hlas-SD je oficiálne zaregistrovaná
Zdielať na

Ďalšia sociálna demokracia je už skutočnosťou. Pellegriniho strana Hlas-SD je oficiálne zaregistrovaná

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Ministerstvo vnútra SR zaregistrovalo stranu expremiéra Petra Pellegriniho Hlas - sociálna demokracia. Vyplýva to z Registra politických strán a hnutí, ktorý je zverejnený na webovom sídle rezortu vnútra.

Strana požiadala o registráciu 14. augusta a odovzdala viac ako 94-tisíc podpisov. Podľa Pellegriniho ide zrejme o historicky najvyšší počet vyzbieraných podpisov občanov v novodobej histórii Slovenska. Na registráciu je potrebných minimálne 10-tisíc podpisov.

Hlas - SD má v pléne Národnej rady Slovenskej republiky momentálne 11 poslancov. V stredu 16. septembra požiadajú o vytvorenie samostatného poslaneckého klubu. Pellegrini o tom informoval na dnešnej tlačovej besede v Banskej Bystrici. Dodal, že o tom hovorili s viacerými politickými stranami. "Naposledy pán Sulík povedal, že koalícia nás asi nepodporí," uviedol a dodal, že je realista. Podľa neho vytvorenie poslaneckého klubu nepodporí ani Smer - sociálna demokracia, lebo ich vnímajú ako silnú konkurenciu.

Expremiér Pellegrini začiatkom júna oznámil, že sa vzdáva pozície podpredsedu v strane Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) a že v krátkom čase odíde z tejto strany. Povedal, že si nevie predstaviť vedenie strany v tandeme s jej doterajším predsedom Robertom Ficom. Zo Smeru do Hlasu odišli viacerí poslanci, medzi nimi aj Erik Tomáš, Matúš Šutaj Eštok ale aj bývalé ministerky Denisa Saková či Ľubica Laššáková.

Sulík by schválil poslanecký klub Hlasu

Minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík by schválil vytvorenie poslaneckého klubu v Národnej rade SR vznikajúcej strany Hlas - sociálna demokracia Petra Pellegriniho. Vyhlásil to v relácií Na hrane. Koaliční partneri však podľa jeho slov nezastávajú rovnaký názor, preto SaS nebude hlasovať za vytvorenie tohto klubu.

Pellegrini v relácii zopakoval, že sa poslanci za jeho vznikajúcu stranu budú v pléne uchádzať o vytvorenie klubu. „Budem však rešpektovať vôľu väčšiny poslancov parlamentu," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy