Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Politici ukončili 53. schôdzu: Predĺženie doby pre interrupciu neschválili, naopak návrh zákona o sudcoch prešiel
Zdielať na

Politici ukončili 53. schôdzu: Predĺženie doby pre interrupciu neschválili, naopak návrh zákona o sudcoch prešiel

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hlasovanie o vládnych novelách zákonov ukončilo 53. schôdzu parlamentu. Novela zákona o sudcoch a prísediacich, o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a novela zákona o sociálnom poistení boli prerokované v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci Národnej rady SR dnes nepredĺžili dobu, v ktorej nie je možné vykonať interrupciu, zo súčasných 48 hodín na 96 hodín. Parlament dnes neschválil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti od poslankýň za SNS Evy Smolíkovej, Magdalény Kuciaňovej a Evy Antošovej zo Slovenskej národnej strany (SNS). V pôvodnom pozmeňujúcom návrhu sa nachádzali viaceré sporné body, ktoré nakoniec predkladateľky vypustili. Týkalo sa to povinnosti ženy vyhlásiť pred lekárom, že informovala otca počatého dieťaťa o interrupcii a taktiež opatrenia, že „tabletka po" bude vylúčená z voľne dostupných liekov.

Parlament naopak schválil vládny návrh zákona o sudcoch a prísediacich, ktorého cieľom je zaistiť zmeny v justícii. Dôvody na pozastavenie výkonu funkcie sudcov a prokurátorov sa rozšíria. Zmeny sa dotknú aj Súdnej rady SR, ktorá bude po novom o všetkom hlasovať verejne. Návrh na pozastavenie výkonu funkcie sudcu bude môcť podať minister spravodlivosti, predseda súdnej rady alebo predseda Najvyššieho súdu SR. O ich návrhu bude rozhodovať súdna rada. Pozastaviť výkon funkcie bude možné u sudcu, u ktorého bude narušená sudcovská integrita. To znamená, že budú voči nemu závažné podozrenia, ktoré môžu ohrozovať dôveryhodnosť justície. Novela obsahuje aj dobu pozastavenia, kým nepominú dôvody, avšak najviac na šesť mesiacov s možnosťou predĺženia o ďalších najviac šiestich mesiacov. "Predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková víta rozhodnutie poslancov NR SR, čo sa týka verejného hlasovania Súdnej rady SR. Keďže aj na ostatnom zasadnutí bolo prijaté jednohlasné uznesenie všetkých členov súdnej rady o tom, že je potrebné a prospešné, aby všetky hlasovania súdnej rady boli verejné," vyjadrila sa predsedníčka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy