Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane TV JOJ: Nehľadajte paralelu v novembri ´89, tvrdí Pellegrini. Zároveň garantuje, že by Smer do vlády s ĽSNS nešiel
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Nehľadajte paralelu v novembri ´89, tvrdí Pellegrini. Zároveň garantuje, že by Smer do vlády s ĽSNS nešiel

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Politická diskusná relácia Na hrane sa tentokrát špeciálne venovanú výročiu 30. rokov od Nežnej revolúcie. Do štúdia TV JOJ prijal pozvanie premiér Peter Pellegrini.

Premiér Peter Pellegrini mal v roku 1989 iba 14 rokov, no napriek tomu vnímal situáciu na námestiach. "Je to významný medzník v dejinách a treba sa k tomu hlásiť, každý možno so svojho uhla pohľadu, ale tváriť sa, že som si to nevšimol, to nie," reagoval premiér aj na niektorých svojich kolegov, ktorí revolúcii vraj nevenovali veľkú pozornosť. 

Zároveň však uviedol, že spájať paralelou november ´98, ako keby pokračoval do súčastnosti, nepokladá za správne. Po nástupe do svojho úradu dal sľub, že urobí všetko pre to, aby našiel vinníkov vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a to podľa jeho slov aj robí. "A nedovolím, aby niekto na základe takéhoto incidentu niekto označil, že toto reprezentuje našu republiku. To sa stane. Ako tomu viete zabrániť? Ako tomu mohli zabrániť vo Francúzsku, keď zaútočili na redakciu, alebo na Malte, kde zavraždili novinárku," povedal premiér. "Zmeny v politickom systéme sa dejú vždy demokraticky. Slovensko dokonca týmto zvládlo ďalšiu skúšku z demokracie, hoci to boli ťažké časy," dodal. 

Máme čo naprávať

Slováci podľa prieskumov však majú stále malú dôveru k inštitúciám. Premiér chce aj toto zmeniť. "Len pravda je jediným receptom, aby sme sa ako spoločnosť posunuli ďalej. Pokiaľ nevyzlečieme z talárov nepoctivých sudcov a prokurátorov, tak nedáme jasný signál tým spravodlivým, že si ich vážime," vraví s tým, že nemôže platiť, že sa k spravodlivosti človek dopátra len ak má peniaze alebo konexie. "A tu máme ešte čo naprávať," priznal. 

Parlamentná kultúra

Bývalá prezident Rudolf Schuster vytkol dnešným politikom, že sa od ´89 ďaleko neposunuli ani čo sa parlamentnej kultúry týka. Ak príde opozícia s dobrým nápadom, koalícia to vo víre súboja zmetie okamžite zo stola. Rovnako aj slovník poslancov na rokovaniach nezískal na noblese. Premiér Pellegrini sa s touto kritikou stotožnil a dodáva, že on takú politiku nikdy nerobil a ani nebude. "Pokiaľ človek odborne na sebe pracuje, tak sa aj vyjadruje. Ale mám pocit, že niekto zrazu zistil, že stačí robiť politický bulvár, že môže byť prázdny ako sud, ale stačí, že vie dobre urážať, nadávať, je možno dobrý rečník, tak sa postaví s prázdnou hlavou pred plénum a média," poznamenal.

V takej vláde sedieť nebude 

Peter Pellegrini ako zároveň podpredseda strany Smer-SD má jasne vyhradený názor na možnú povolebnú spoluprácu so stranou Kotleba - ĽSNS. "Ja si nemyslím, že strana, ktorá má svoju jasnú sociálno-demokratickú orientáciu, ktoré má jasne v sebe protifašistické DNA, že by mohla ísť do spolupráce s touto stranou a ani si nemyslím, že by mala ísť do vlády, ktorá by závisela od poslancov tejto strany," tvrdí s tým, že nikdy v takej vláde sedieť nebude. 

V takom prípade musia morálne hodnoty prevýšiť akékoľvek mocenské chúťky a nestojí mu to ani za premiérsku stoličku. Vie to však zaručiť aj za svoju stranu? "Môžem garantovať, že ak dosiahne naša strana a ja ako líder našej strany dobrý a silný mandát od občanov, tak vám to môžem garantovať," dodal s tým, že verí, že rovnaký názor zastáva aj Robert Fico. 

O spolupráci s ostatnými stranami ale odmietol polemizovať. Výberom možných partnerov do vlády sa bude strana Smer tradične zaoberať až po voľbách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy