Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Banskobystrickom kraji zvíťazil v eurovoľbách SMER-SD. Kde uspela ĽSNS a PS/SPOLU?
Zdielať na

V Banskobystrickom kraji zvíťazil v eurovoľbách SMER-SD. Kde uspela ĽSNS a PS/SPOLU?

BRATISLAVA / Voľby do Európskeho parlamentu vyhralo PS/SPOLU, ktoré zvíťazilo vo viacerých krajoch Slovenska. Najviac voličov mali ale v Bratislavskom kraji so ziskom 36,28 percenta hlasov. Ako dopadla strana Smer či Kotlebova ĽSNS? Pozrite sa, ako sa volilo aj v jednotlivých okresoch.

Volebná účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu bola na Slovensku spomedzi všetkých krajín Európskej únie najnižšia, a to 22,74 percenta. Druhá najnižšia účasť bola v Slovinsku (28,3 percenta) a tretia v Česku (28,7 percenta). Najviac ľudí volilo v Belgicku, a to až 88,5 percenta. Priemer pre celú EÚ bol 50,8 percenta. 

Výsledky eurovolieb na Slovensku

Národné strany Percento (%)
Coal (PS + SPOLU) - Coalition (Progresívne Slovensko + SPOLU - občianska demokracia) 20,11%
SMER-SD - SMER - Sociálna demokracia 15,72%
ĽSNS - Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko 12,07%
KDH - Kresťanskodemokratické hnutie 9,96%
SaS - Sloboda a Solidarita 9,62%
Coal (OL'aNO + NOVA) - Coalition (Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti + Nová väčšina - Dohoda) 5,25%
SMK-MPK - Strana mad'arskej komunity - Magyar Közösség Pártja 4,96%
SNS - Slovenská národná strana 3,90%
Sme Rodina - SME RODINA - Boris Kollár 3,20%
MOST-HID - Most-Híd 2,60%
SZS - Strana zelených Slovenska 0,00%
Coal (KSS + VZDOR) - Coalition (Komunistická strana Slovenska + VZDOR - strana práce) 0,00%
Ostatné strany - Ostatné strany 12,84%

V Bratislavskom kraji bola jasným víťazom koalícia PS/SPOLU. Na druhom mieste skončila v kraji strana Sloboda a Solidarita zo ziskom takmer 15 percent. Na treťom strana Smer-SD, ktorá získala niečo nad desať percent odovzdaných hlasov. Hneď za nimi skončilo Kresťanskodemokratické hnutie a strana Mariana Kotlebu ĽSNS. Obe strany získali viac ako osem percent hlasov. Viac ako štyri percentá hlasov získalo opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. 

Hlasovanie v Bratislavskom kraji

Ktorí poslanci sa dostali do Európskeho parlamentu sa dočítate v článku TU:


Aj v Trnavskom  kraji zvíťazila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia so ziskom 17,65 percenta platných hlasov. Na druhom mieste skončila Strana maďarskej koalície, ktorá získala takmer 13 percent hlasov. Na tretej priečke skončila strana Smer-SD so ziskom 12,76 percenta hlasov. Hneď za Smerom skončila strana Mariana Kotlebu ĽSNS, ktorú volilo v kraji 10,73 percenta voličov, SaS obsadilo až piatu priečku. 

Hlasovanie v Trnavskom kraji

V Trenčianskom kraji volilo najviac ľudí stranu Smer-SD, ktorá získala viac ako 20 percent. Na druhom mieste skončila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia so ziskom viac ako 19 percent odovzdaných hlasov. Tretia je strana Mariana Kotlebu ĽSNS, volilo ju takmer 15 percent ľudí. Na štvrtom mieste sa umiestnila Sloboda a Solidarita, volilo ju takmer desať percent voličov.

Ako sa hlasovalo v konkrétnych okresoch a dedinách nájdete TU:

Hlasovanie v Trenčianskom kraji 

V Nitrianskom samosprávnom kraji zvíťazila Strana maďarskej komunity, ktorá však aj napriek zisku viac ako 17 percent svojich zástupcov v Európskom parlamente nemá. Na druhom mieste skončila strana Smer-SD, ktorú volilo takmer 16 percent voličov. Progresívne Slovensko a Spolu tu skončilo až na treťom mieste s takmer 15 percentami. 

Najviac ľudí v Žilinskom kraji volilo Progresívne Slovensko a Spolu, ktorá získala viac ako 17 percent hlasov.  Na druhom mieste je strana Smer-SD (16,71 percenta) a na treťom strana Mariana Kotlebu ĽSNS (14,67 percenta).

Strana Smer-SD so ziskom viac ako 19 percent odovzdaných hlasov v Banskobystrickom kraji zvíťazila. Na druhom mieste je v kraji koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia (18,05 percenta) a až na treťom mieste skončila strana Mariana Kotlebu ĽSNS (15,51 percenta).

V Prešovskom samosprávnom kraji zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu strana Smer-SD so ziskom 17,68 percenta hlasov.  Hneď za nimi skončilo Kresťanskodemokratické hnutie (16,20 percenta) a na treťom koalícia strán PS/SPOLU. 

V ďalšom kraji na východe Slovenska - v Košickom, zvíťazila koalícia PS/SPOLU so ziskom viac ako 16 percent odovzdaných hlasov. Na druhom mieste je strana Smer-SD (15,54 percenta) a na treťom strana Mariana Kotlebu ĽSNS (11,46 percenta). 

Pozrite si reportáž o výsledkoch hlasovania volieb do EP. Priamo v Bruseli bol aj náš reportér Novín Adam Zavřel: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy