Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Andrej Kiska pre die Welt: Ján Kuciak musel zomrieť, aby sa niečo začalo diať
Zdielať na

Andrej Kiska pre die Welt: Ján Kuciak musel zomrieť, aby sa niečo začalo diať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenský prezident Andrej Kiska sa chce angažovať proti vplyvu mafie na chod slovenského štátu. Nemeckému denníku Die Welt povedal v rozhovore, ktorý vyšiel v sobotu, že tak urobí prostredníctvom svojej vznikajúce stredovej strany. Kiska dodal, že zavraždený novinár Ján Kuciak musel zomrieť, aby sa niečo začalo diať.

"Po Jánovej smrti som bol svedkom arogancia našich politických elít, toho do akej miery je mafia prerastená do celej štruktúry nášho štátu. Cítil som, že je mojou úlohou niečo s tým urobiť," zveril sa denníku. Úlohou jeho novej strany tak bude "vrátiť moc ľuďom".

Vyšetrovanie vlaňajšej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky a novinárovej práce ukázalo, že "talianska mafia sa v krajine veľmi dobre udomácnila a má úzke väzby na vládu," dodal odchádzajúci prezident.

"Ešte horšie je, že vyšlo najavo, že vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák o tom vedel, ale nič v tej veci nepodnikol. Ján musel zomrieť, aby sa niečo stalo. Je to šokujúce," dodal Kiska, ktorého vo funkcii 15. júna nahradí liberálna advokátka Zuzana Čaputová zvolená 31. marca.

Dvadsaťsedemročný Kuciak a jeho partnerka boli zavraždení vlani vo februári vo svojom dome v obci Veľká Mača pri Trnave. Kuciak sa zaoberal najmä podozreniami z údajných daňových podvodov, ktoré sa týkali ľudí blízkych najsilnejšej vládnej strane Smer-sociálna demokracia vtedajšieho premiéra Roberta Fica. S tým mal Kiska časté rozpory.

Dvojaký vražda otriasla Slovenskom; pod tlakom verejnosti Fico odišiel z čela kabinetu, zostal však predsedom vládnej strany. Vo funkcii premiéra ho 22. marca minulého roka nahradil Peter Pellegrini.

​Len pred pár dňami si mama zavraždenej priateľky Martiny Kušnírovej našla v schránke list:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy