Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rokovanie koalície o sociálnom balíku nebolo, Smer-SD stretnutie zrušil
Zdielať na

Rokovanie koalície o sociálnom balíku nebolo, Smer-SD stretnutie zrušil

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hodiny rokovaní majú za sebou koaliční politici s ministerstvom financií kvôli plánovaným opatreniam pre najbližší rok. Avizovaný sociálny balíček mali detailne predstaviť v stredu, no rokovanie koaličných strán sa nekonalo. Stretnutie na poslednú chvíľu odvolala strana Smer-SD. Termín ďalšieho rokovania je otázny. Zo sociálneho balíčka zatiaľ poznáme len sľuby o nižšej dani na potraviny, pre firmy či nižšie odvody do Sociálnej poisťovne.

Návrhy SNS sú pripravené na kope, prerátané to vraj majú aj v Most-Híd, krátko pred rokovaním koaličnej rady ale svoju účasť zrušil Smer-SD. "SNS na čele s predsedom parlamentu Andrejom Dankom sú nachystaní, mali pripravené svoje body, o ktorých chceli diskutovať so svojimi koaličnými partnermi, žiaľ, musí sa to presunúť na iný termín, ktorý ešte nie je špecifikovaný," povedal hovorca strany SNS Tomáš Kostelník.

Základ je udržať vyrovnané hospodárenie, čo bol aj odkaz odchádzajúceho ministra financií Petra Kažimíra. Hovoríme o znižovaní daní pre právnické osoby. SNS pôvodne hovorila o 15 percentách, nakoniec sa ale dohodli na kompromise. "Nebránim sa alternatíve, že rozpätie dane z príjmov pre právnické osoby sa bude pohybovať od 15 do 20 percent, pričom 15 percent budú nízkobratové spoločnosti, ktoré sú podstatne tie slovenské," uviedol predseda SNS Andrej Danko. "Je to scenár, ktorý sa používa bežne aj v iných krajinách. Nebudem to komentovať, lebo výsledok môže byť rôzny, ale každé znižovanie daní je pre podnikateľský sektor atraktívne," reagoval minister hospodárstva Peter Žiga. 

Plošné nebude ani znižovanie DPH na potraviny. Aktuálny zoznam potravín sa ale rozšíri. "Chceme, aby ovocie a zelenina mali nižšiu DPH a zároveň, aby DPH ostala na tie produkty, ktoré obsahujú cukor, teda škodia zdraviu," povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Zníženie DPH na potraviny víta i premiér, hoci priznáva, že z dlhodobého hľadiska to pre peňaženky občanov veľký prínos mať nebude. 

Definitívne odpovede nepozná ani minister práce, hoci zvyšovanie materskej či rodičovského príspevku sa dotýka práve jeho rezortu. Hovorí sa aj o flexibilnom čerpaní rodičovského príspevku. "Tieto dve opatrenia máme pripravené, ale je to skôr otázka skôr politického rozhodnutia. Osobne si myslím, že v relatívne krátkom čase bude potrebné, aby sa koalícia k tejto problematike vyjadrila," povedal minister práce Ján Richter.

Kedy ale bude potvrdené meno ministra financií sa ale nevie. Predsedníctvo Smer-SD sa zatiaľ nestretlo, aby o tejto otázke hovorilo. Kým sa Ladislav Kamenický stane ministrom financií, bude na tejto stoličke sedieť premiér Pellegrini. 

​Zo sociálneho balíčka zatiaľ poznáme len sľuby o nižšej dani na potraviny, pre firmy či nižšie odvody do Sociálnej poisťovne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy