Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Danko avizuje nižšiu daň na potraviny. Vyzýva ľudí, aby mu dávali tipy
Zdielať na

Danko avizuje nižšiu daň na potraviny. Vyzýva ľudí, aby mu dávali tipy

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V pondelok, krátko pred deviatou hodinou ráno, sa stretli lídri koalície aj premiér Peter Pellegrini. Ich rokovanie trvalo podľa predsedu SNS viac ako štyri hodiny.

Najskôr riešili zákony zo sociálneho balíčka, o ktorých sa má hlasovať na nadchádzajúcej parlamentnej schôdzi.  "Ten večný boj, ktorý zvádzam v tejto vláde za zníženie daní má signalizovaný určitý úspech v tom, že sa o tej téme dnes bavíme," uviedol Andrej Danko. 

Podľa jeho slov Smer predostrel svoje opatrenia, o ktorých chce rokovať.  Rovnako aj Most-Híd. "Môžem avizovať, že sme sa dohodli na veľmi konštruktívnom postupe. Zajtra sa zástupcovia jednotlivých strán stretnú so zástupcami ministerstva financií. V prípade SNS sa bavíme o nižšej dani pre niektoré firmy, na základe obratov," dodal. 

Vyzýva ľudí, aby mu dávali tipy

Šéf národniarov zároveň avizuje aj ústupky pri návrhu SNS na zníženie dane z pridanej hodnoty na potraviny. Vo finále totiž zrejme bude zoznam potravín, na ktoré sa bude uplatňovať nižšia 10-percentná sadzba dane, iba rozšírený a táto sadzba sa nebude uplatňovať plošne na všetky potraviny. "Ja si myslím, že by sme nemali znižovať DPH na sladkosti a sladké malinovky, ale mali by sme ísť na zdravú stravu,“ povedal Danko. Zároveň vyzval občanov, aby adresovali tipy na to, na ktoré potraviny by mali mať nižšiu sadzbu dane.

Koaličné rokovania o návrhoch, ktoré budú mať vplyv na rozpočet verejnej správy, tak podľa Danka budú pokračovať a o detailoch budú hovoriť predstavitelia strán so zástupcami ministerstva financií. „Na konci dňa môžem povedať, že to rokovanie bolo konštruktívne a tak ako to býva v politike, obchode aj v živote, ak si stanovíte vysoko svoju ambíciu a dosiahnete nejaké to percento z toho, ste úspešní,“ dodal predseda SNS.

Návrh, ktorý národniari predložili do Národnej rady SR, počítal s plošným znížením dane z príjmov právnických osôb zo súčasných 21 % a DPH sa mala znížiť taktiež plošne na všetky potraviny na 10 %. Následne Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vypočítala negatívnych dopad týchto opatrení na rozpočet verejnej správy v objeme 1,35 mld. eur, z čoho až 800 mil. eur mal predstavovať výpadok príjmov na korporátnej dani.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy