Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Pellegrini s Ficom opustili koaličnú radu predčasne, premiér predčasné voľby vylučuje
Zdielať na

VIDEO: Pellegrini s Ficom opustili koaličnú radu predčasne, premiér predčasné voľby vylučuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok ráno sa po dlhej dobe na rokovaní v národnej rade stretli koaličné sily. Prišiel aj premiér Peter Pellegrini, ktorý s vládou minulý týždeň absolvoval výjazdové rokovania po Slovensku. Očakávalo sa, že rokovanie ukáže ako sa vzťahy v koalícii posunuli. Ešte minulý týždeň sa totiž dalo hovoriť o minikríze. Odpovede na sporné otázky sa ale nedozvieme ani po koaličnej rade. Robert Fico a Peter Pellegrini ju totiž opustili predčasne a na otázky novinárov nereagovali.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico nevidí dôvody na predčasné parlamentné voľby, vyhlásil na brífingu po koaličnej rade. "Máme funkčnú koalíciu," vyhlásil s tým, že stačí urobiť jednu konštruktívnu koaličnú radu a vyjasniť si niektoré otázky. Zároveň uviedol, že rešpektuje, že koaličné strany sa budú postupne vyhraňovať a budú otvárať témy, ktoré považujú za dôležité, keďže máme približne rok do riadneho termínu parlamentných volieb. "Mali by sme volebné obdobie dotiahnuť do samého konca," uviedol Fico s tým, že sporné zákony chce prerokovať s novým ministrom financií, ktorého meno ale neprezradil. 

Premiér Peter Pellegrini a predseda Smeru-SD Robert Fico odišli z koaličnej rady, nereagovali na otázky novinárov. Podľa informácií TV JOJ obaja opustili koaličnú radu predčasne a bez dohody. Pellegrini ale vylúčil predčasné voľby, rokovania koalície ale nie sú ukončené. Informáciu o predčasných voľbách vylúčil aj Jaroslav Paška z SNS. 

Koaličná rada podľa informácií TV JOJ začala ostrou výmenou názorov medzi Andrejom Dankom a premiérom Pellegrinim. Ten ale informácie o tom, že by mali byť predčasné voľby vyvrátil. Podpredseda Paška uviedol, že nič o predčasných voľbách nevie. Neoficiálne sa hovorí o predčasných voľbách v októbri. Predstavitelia strany Most-Híd ale tvrdia, že o takejto dohode nevedia. 

Koaličnú radu dve hodiny po začiatku prerušili. Podľa informácií TV JOJ to bolo pre poslanecké grémium. Podľa opozičného poslanca Petra Pčolinského koalícia ešte nie je dohodnutá na sporných zákonoch ani na voľbe ústavných sudcov. Uviedol to po skončení poslaneckého grémia. 

Problémy v koalícii začali sviatkom zaľúbených po neúspešnej voľbe ústavných sudcov. Minulotýždňový pokus o komunikáciu skončil neúspechom po zdravotných problémoch Roberta Fica, ktorý vraj stále nie je úplne fit. V utorok do nemocnice na operáciu nastúpil Béla Bugár.

Koalícia mala doteraz viacmenej tichú domácnosť. Robert Fico totiž odkázal, že jediný, na koho sa môže spoľahnúť, je Andrej Danko.

Práve ten ale kolegom prvého marca cez video odkázal, že vysedávanie na koaličných radách nefunguje a predložil zásadné návrhy zákonov. Kolegov zjavne nepotešil. Postoj koalície k sporným otázkam ako aj to, čo bude s voľbou ústavných sudcov sa možno dozvieme už v utorok.

Na stole majú lídri sporné otázky, pre ktoré sa skloňuje možnosť predčasných parlamentných volieb. Témou rokovania vládnych strán Smer-SD, SNS a Most-Híd by mal byť spor o dohode o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými a finančná pomoc od USA na opravu slovenských vojenských letísk. Zaoberať by sa mali aj voľbou kandidátov na ústavných sudcov a tým, či bude voľba na aktuálnej schôdzi verejná alebo tajná. Doposiaľ nie je dohoda na menách kandidátov, ktorých by koaličné strany podporili.

Otázkou sú aj návrhy SNS na zníženie dane z príjmov právnických osôb na 15 percent, zníženie DPH na všetky potraviny na 10 percent, zníženie DPH pre printové médiá na 10 percent, zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov a zavedenie povinnosti uvádzať pôvod mäsa aj v reštauračných a stravovacích zariadeniach.

Pozrite si celé vyjadrenie Andreja Danka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy