Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európsky parlament spomínal na vznik eura. Oslavuje 20 narodeniny
Zdielať na

Európsky parlament spomínal na vznik eura. Oslavuje 20 narodeniny

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Po zimnej prestávke sa naplno rozbieha aj Európsky parlament. Už o niekoľko mesiacov máme eurovoľby, a tak poslanci chcú ešte čo to postíhať. Na mieste bol aj reportér TV JOJ Adam Zavřel.

Európsky parlament zasadol prvýkrát v novom roku. A medzi nimi aj bývalý šéf Európskej centrálnej banky. Prišli si totiž pripomenúť vznik a uvedenie eura. Naša spoločná mena totiž oslávila už 20 rokov. "Spomínam si ešte na to, keď sme euro predstavovali. Tak ako vtedy, aj dnes mám z toho zimomriavky," vraví bývalý šéf Európskej centrálnej banky Jean Claude Trichet. 

Populárne euro

“Euro sa za 20 rokov existencie stalo druhou najsilnejšou svetovou menou," pridal sa Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany. V súčasnosti zaznamenáva najvyššiu popularitu vo svojej histórii. Spokojných je s ňou až 75% obyvateľov Únie. Zrod eura, ktoré vzniklo ako virtuálna mena 1.januára 1999 doteraz označujú špičky Únie ako kľúčový moment v európskych dejinách. V súčasnosti je menou už 340 miliónov Európanov v 19 členských štátoch.

Reforma je nutná 

Kritici však hovoria o tom, že spoločná mena potrebuje zásadnú reformu. Inak sa stane pre ekonomicky slabšie krajiny nevýhodná. "Eurozóna sa nachádza v ťažkej situácii. Ten vývoj nie je dobrý," myslí si Richard Sulík z Európskych konzervatívcov a reformistov. 

Témy na stole

Parlament sa venoval aj novej legislatíve. Týkať sa bude aj nových pravidiel používania pesticídov alebo aj návrhu o krátení dani pre členské krajiny, ktoré nedostatočne bojujú s korupciou. 

Na záver zasadnutie sa venovali končiacemu sa rakúskemu predsedníctvu a zhodnotiť chcú aj priority toho nového, keďže na rade sú Rumuni. Poslanci už stihli odhlasovať lístky na vlaky pre 18-ročných ľudí. Mnohí ich dostanú zadarmo a môžu cestovať po únii. "O tom je Európa. Voľné cestovanie, objavovanie hodnôt a súdržnosť," vyjadril sa Miroslav Mikolášik z Euróspek ľudovej strany. 

Zaoberať sa chcú ďalej aj reformou azylovej politiky. Pripraviť ju chcú tak, aby nemali výhrady už ani krajiny V4. 

Slovensko má euro už 10 rokov. Pozrite si reportáž o jeho zavedení a vývoji: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy