Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odchod Žitňanskej Most-Híd zatiaľ nekomentuje. Anton Hrnko ale kritikou nešetril
Zdielať na

Odchod Žitňanskej Most-Híd zatiaľ nekomentuje. Anton Hrnko ale kritikou nešetril

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská končí v strane Most-Híd. Opúšťa tým aj poslanecký klub. Ako prvý prišiel s informáciou portál Teraz.sk.

Národná rada Slovenskej republiky podľa tlačového oddelenia ešte nemá list od Lucie Žitňanskej o odchode z poslaneckého klubu Most-Híd. Strana od nej nebude žiadať mandát. Pre televíziu JOJ to uviedla hovorkyňa strany. Žitňanská svoj odchod oznámila odchod na poslaneckom klube aj za účasti predsedu strany Bélu Bugára. "Zmeny v zložení poslaneckého klubu oficiálne oznamuje jeho predseda, ktorý koná podľa zákona o rokovacom poriadku v jeho mene. Písomné oznámenie o vystúpení poslankyne Žitňanskej z poslaneckého klubu Most-Híd zatiaľ doručené nebolo," uvádza sa v stanovisku NR SR.

Informáciu o tom, že exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská končí v strane Most-Híd pre TV JOJ potvrdila hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. "Spolupráca v každej koalícii, tobôž ideologicky tak rôznorodej koalícii, je náročná a má svoje písané a nepísané pravidlá. V ostatnom období sa názory strany, poslaneckého klubu a Žitnanskej na ne rozchádzali. Preto jej krok považujeme za prirodzené vyústenie tohto stavu. Jej rozhodnutie rešpektujeme, zároveň jej ďakujeme za spoluprácu," uvádza sa v stanovisku strany Most-Híd. 

Lucia Žitňanská reagovala na svoj odchod zo strany aj na sociálnej sieti. O niečo neskôr reagovali aj jej kolegovia a už bývalí koaliční partneri. 

"Po odchode z funkcie ministerky spravodlivosti a po vyslovení dôvery vláde Petra Pelegriniho som verejne vyhlásila, že nový premiér dostal šancu a je na ňom ukázať, že sa jej chopí dobre. Po pol roku fungovania novej vlády musím konštatovať, že ani v jednom z pomenovaných problémov – vyšetrovanie vraždy, dôveryhodnosť polície, ministerstva vnútra, nezávislosť policajnej inšpekcie, vyvodenie zodpovednosti za pozemkové škandály - nenastal taký posun, ktorý by uspokojil verejnosť a ani mňa osobne. Naopak, opakovane prichádza k potvrdzovaniu stavu a k zľahčovaniu problémov. Hovorím o angažmá Tibora Gašpara a Róberta Krajmera na ministerstve vnútra, vyhýbavé a zavádzajúce vyjadrenia vedenia ministerstva vnútra k vyšetrovaniu únosu vietnamského podnikateľa, verbálne útoky na médiá, alebo aj viditeľný odklon od jednoznačnej proeurópskej a proatlantickej orientácie reprezentovanej najmä jedným koaličným partnerom. Hovorím aj o nedávnej necitlivej reakcii koalície na situáciu ohľadne SAV, vymenovanie nového podpredsedu ÚVO alebo neodôvodnené stiahnutie zákona o zaisťovaní majetku. Na prvý pohľad sa môže zdať, že tieto udalosti spolu nesúvisia, všetky spolu však vytvárajú obraz, že táto vláda nepovažuje právny štát za svoju prioritu a ja som presvedčená, že v prehlbujúcej sa kríze dôvery by ho za prioritu mala považovať," uviedla Žitňanská na sociálnej sieti s tým, že už pred prázdninami oznámila, že sa nebude uchádzať o žiadnu volenú funkciu a ani nebudem kandidovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. "Dnes strácam aj dôvod na udržiavanie čisto formálnych väzieb so súčasnou vládnou koalíciou a preto som sa rozhodla vystúpiť z poslaneckého klubu Most-Híd, a teda aj zo strany Most-Híd," dodala. 

Na jej slová reagovali aj stranícki kolegovia či koaliční partneri. "Ja som presvedčený, že sa vo veciach koná. Rýchlosť neviem posúdiť," uviedol minister dopravy Arpád Érsek. "Pani Žitňanská neznášala túto koalíciu celkom pozitívne a jej odchod je motivovaný jej putovaním zo strany do strany a hľadaním ideálneho sveta, ktorý možno existuje v jej hlave, ale reálne neexistuje," povedal podpredseda SNS Anton Hrnko. 

O niečo miernejší bol Smer-SD. Reagoval podpredseda z Košíc Richard Raši. "Je to osobné rozhodnutie. Samozrejme, nás to mrzí, verím, že to ale nijako neohrozí vládnu koalíciu a bude naďalej hlasovať za rozumné návrhy," povedal. 

Poslankyňa za Most-Híd už v marci pri odstupovaní z funkcie hovorila o oddychu a novej etape svojej kariéry. Vyzerá to tak, že sa nebude týkať verejnej politiky. 

​Žitňanská v marci oznámila, že sa vzdáva postu ministerky spravodlivosti. "Rozhodla som sa ďalej nepokračovať v tejto, ani budúcej vláde, pretože sa už veľmi ťažko hľadali riešenia pri celej agende rezortu spravodlivosti. Udalosti uplynulých dní ukázali, že je teraz lepším riešením pokračovanie súčasnej koalície, i keď je to v rozpore so značnou časťou verejnosti. Dôležité je, že premiér Fico podal demisiu, je to krok k tomu, aby sa napätá situácia upokojila. Za môjho pôsobenia v čele ministerstva sme spravili množstvo dobrej práce, vrátane zásadných zmien, akými sú napríklad prehľadnejšie partnerstvá obchodovania s verejným sektorom, ale aj osobné bankroty," povedala Žitňanská. Rezort spravodlivosti podľa vlastných slov odovzdávala v slušnej kondícii, avšak je stále nutné zavádzať nové dôležité reformy. Za svoj najväčší úspech považuje zavedenie takzvaného osobného bankrotu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy