Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poslanci sa stále nedohodli na novele o politických stranách. Matovič tvrdí, že je cielená proti jeho hnutiu
Zdielať na

Poslanci sa stále nedohodli na novele o politických stranách. Matovič tvrdí, že je cielená proti jeho hnutiu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament by mal už v pondelok pokračovať v debate o novele zákona o politických stranách. SNS v návrhu chce, aby financovanie strán bolo transparentnejšie a ich štruktúra štandardnejšia. Opozičný líder Igor Matovič kontruje, že je to namierené proti jeho hnutiu.

SNS tvrdí, že strany dostávajú od štátu milióny eur, preto nemôžu byť použité na osobnú potrebu. "Politická strana nie je len s.r.o., ktorá dostáva peniaze od štátu a potom si niekto s nimi nakladá," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič ale reaguje: "Danko tvrdí, že kvantita je rozhodujúca, ale so 7000 členmi nebol schopný vyhrať ani jedny župné voľby. My sme z 13 členov vybrali dvoch a vyhrali sme v dvoch krajoch."

"Na činnosť politických strán dávame veľa peňazí, okrem iného aj preto, že predpokladáme regionálne, miestne štruktúry," povedal člen predsedníctva Smer-SD Miroslav Číž. Práve toho sa týka ďalšia navrhovaná novinka - politické subjekty by mali mať niekoľko typov vnútrostraníckych orgánov. "Aby každá strana mala rozhodcovskú komisiu, revíznu komisiu, výkonný orgán a najvyšší orgán," povedal člen predsedníctva SNS Tibor Bernaťák.

"Dôležité pre politickú stranu je, či má dostatok voličov, či ju dostanú do parlamentu, alebo nie, a nie počet členov, či počet členov v rôznych rozhodovacích orgánoch," povedala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. Ak novela prejde, strana, ktorá chce ísť do volieb, bude musieť mať určitý minimálny počet členov. V týchto debatách sa však neraz hovorí, že strana s mnohými členmi automaticky nerovná sa kvalitná strana.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy