Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kiska s nomináciou Sakovej nie je spokojný. Nemám ale na výber, uviedol
Zdielať na

Kiska s nomináciou Sakovej nie je spokojný. Nemám ale na výber, uviedol

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda vlády Peter Pellegrini v utorok osobne informoval prezidenta Andreja Kisku, že nominantkou na post ministra vnútra je terajšia štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková. Prezident si ju v utorok na 15:00 hodinu pozval do Prezidentského paláca.

Špičky vládnej strany Smer-SD, ktorá obsadzuje post ministra vnútra sa v pondelok na večernom stretnutí dohodli na Denise Sakovej. Predseda strany Robert Fico jej meno na pondelkovej tlačovej konferencii neprezradil. Uviedol len, že sa na mene zhodlo vedenie Smeru jednohlasne. "Došli sme jednoznačne k záveru, koho navrhneme predsedníctvu na post ministra vnútra. Táto pozícia patrí strane Smer. Je to človek, ktorý má našu plnú dôveru a ktorý profesionálne zvládne všetky výzvy, ktoré táto pozícia vyžaduje," uviedol expremiér Robert Fico.

"Môžem potvrdiť, že predsedníctvo strany Smer-SD schválilo nomináciu Denisy Sakovej na post ministra vnútra. Je to profesionálka, ktorá dlhodobo pôsobí v rezorte, čo vytvára dobrý predpoklad na to, že svoju funkciu zvládne. Chcem zopakovať, že strana Smer-SD má na základe výsledkov parlamentných volieb a koaličnej zmluvy právo obsadiť tento post a akékoľvek spochybňovanie tejto procedúry je popretím demokratických princípov," uviedol predseda strany Robert Fico na svojej facebookovej stránke. 

Denisa Saková pôsobila na ministerstve vnútra 10 rokov a tešila sa veľkej dôvere exministra Roberta Kaliňáka. Šéfovala napríklad IT sekcii v čase, keď tam prebiehal veľký tender na sieťové komponenty. Sedem miliónov sme museli vracať Bruselu aj za nevydarený tender na elektronické občianske preukazy. 

Od Denisy Sakovej sa očakáva, koho vymenuje do funkcie dočasného policajného prezidenta. Sama však nechcela prezradiť detaily, kým sa sama nestane ministerkou.

Prezident spokojný nie je

"Ako prezident nemám právomoc nevymenovať individuálneho člena vlády, ale nomináciu dlhoročnej štátnej tajomníčky z Kaliňákovej éry považujem za premrhanú príležitosť," povedal vo svojom vyhlásení prezident. Dodal, že vládna väčšina podľa všetkého nepochopila, čo sa so Slovenskom stalo po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Ťažká úloha, za ktorú je vláda pána Pellegriniho plne zodpovedná — upokojiť situáciu a vrátiť dôveru ľudí v štát — sa teraz stáva ešte ťažšou. Zmeny zákonov nebudú stačiť. Ľudia čakajú jasný signál, ktorý by ukázal ochotu zmeniť štýl vládnutia. Aktuálnu nomináciu na ministerku vnútra za takýto signál nepovažujem," uviedol prezident Kiska.

Na nomináciu štátnej tajomníčky Denisy Sakovej reagoval aj opoziční poslanec, predseda Hnutia OĽaNO Igor Matovič, podľa ktorého je Denisa Saková "Kaliňákom v sukni".

K nominácii na post ministerky vnútra Denisy Sakovej sa minister spravodlivosti Gábor Gál nevyjadril. "Budem sa k tomu vyjadrovať, až keď toto menovanie bude oficiálne," vyhlásil pred novinármi. 

Rozhodnutie vládnej koalície dosadiť na post ministerky vnútra doterajšiu štátnu tajomníčku Denisu Sakovú je podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej zlou správou pre uplatňovanie spravodlivosti na Slovensku. Uviedla, že Denisa Saková bola pravou rukou Roberta Kaliňáka, mala na starosti IT tendre, je zodpovedná za väčšinu drahých a zle urobených projektov na ministerstve vnútra, pre ktoré sme museli vracať eurofondy. „Takisto riadila projekt, kde sme mali jednu z najväčších korekcií. Denisa Saková mala na starosti aj zákazku, o ktorej hovoril prokurátor špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko, a z ktorej podľa jeho slov mali ísť provízie Robertovi Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi. Predstava, že pod vedením pani Sakovej by polícia mala vyšetrovať tieto podozrenia, je absurdná. Pani Saková bola zodpovedná aj za zbabranú reformu ESO a po neúspechu reformy ESO nie je dôvod, aby šéfovala jednému z najdôležitejších rezortov v štáte,“ vyhlásila Remišová.

​Saková podľa Remišovej patrí roky medzi najbližších spolupracovníkov Roberta Kaliňáka, ktorý je stále podpredsedom strany a má v nej po Robertovi Ficovi stále najväčší vplyv. „To už mohol rovno ostať ministrom vnútra Robert Kaliňák. Takto môže v podstate riadiť ministerstvo ako šedá eminencia v pozadí cez pani Sakovú a nebude niesť za to žiadnu zodpovednosť,“ uviedla Remišová. Podľa nej vidíme, že Smer nie je schopný ponúknuť dôveryhodného ministra vnútra. „Od koaličných partnerov, osobitne od Andreja Danka, tiež nemôžeme nič lepšie čakať, keďže vo svojich rezortoch má SNS rovnaké, ak nie ešte väčšie problémy. Na zmenu v riadení štátu si preto budeme musieť počkať až do parlamentných volieb,“ dodala.

K novej nominantke na post ministra vnútra sa vyjadril Jozef Rajtár z SaS. Na svojom facebookovom profile uviedol: "Drucker splnil na čas úlohu "chrumkavého ministra" pred prezidentom, teraz prichádza naspäť Kaliňák v plnej sile. A v sukni. A mimochodom, Kočnerov kamarát Trnka tiež zostáva prokurátorom! Stranu Smer treba rozbiť na tisíc kúskov, nech už nikdy neplieni Slovensko!"

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy