Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Systém výberu ústavných sudcov treba vylepšiť, tvrdia politici
Zdielať na

Systém výberu ústavných sudcov treba vylepšiť, tvrdia politici

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA, KOŠICE / Ústavný súd je opäť kompletný. Predchádzali tomu takmer tri roky vážnych sporov a názorových rozdielov. Prezident Kiska napokon vymenoval troch ústavných sudcov, ktorí začnú pracovať už v novom týždni. Politici si ale uvedomujú, že v súčasnom systéme by opäť mohli vznikať problémy a preto ho treba vylepšiť.

"Riešenie problému kvality sudcov a sudkýň ústavného sudcu je dnes úlohou a zodpovednosťou poslancov národnej rady," hovorí prezident Andrej Kiska. Zdá sa, že akýmsi hlavným motorom pri hľadaní nových riešení bude už od januára ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Okrem iného sa odvoláva aj na záväzok z vládneho programu.

"Platí, že aj krízové situácie sa dajú využiť na to, aby výsledok bol na konci lepší, ako je dnes," vyhlasuje Žitňanská. Ministerka hovorí, že zmena pravidiel nebude možná bez zmeny ústava. Na to však treba aj časť hlasov z opozície, ktorá súčasný systém kreovania ústavného súdu nepovažuje za dobrý.

"Umožňuje momentálne vládnucej väčšine pretlačiť si svojich kandidátov bez ohľadu na ich odbornosť, na ich nezávislosť, bez ohľadu na ich morálnu konzistentnosť," vraví Ondrej Dostál, poslanec za stranu SaS. V demokratických krajinách sú rôzne modely výberu ústavných sudcov. Slovensko ale teraz nemá čas na pridlhé akademické debaty.

Vo februári 2019 totiž skončí vo funkciách až 9 sudcov ústavného súdu, takže na tvorbu nových pravidiel a následnú voľbu kandidátov, je k dispozícii zhruba rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy