Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jaguar Land Rover ponúka polovičné platy oproti sľubom, tvrdí Kollárova strana
Zdielať na

Jaguar Land Rover ponúka polovičné platy oproti sľubom, tvrdí Kollárova strana

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Polovičné platy oproti sľubovaným z roku 2015 ponúka Jaguar Land Rover podľa opozičných politikov okolo Borisa Kollára. Podpredseda Sme rodina Milan Krajniak zároveň tvrdí, že firma dostala od vlády investičnú podporu na to, že takto bude zamestnávať pracovníkov z tretích krajín a nie Slovákov. Jaguar Land Rover, ako aj ministerstvo práce sa bránia, že tieto informácie nie sú založené na pravde.

Opoziční politici tvrdia, že ponúkané platy automobilky nie sú na úrovni aké sľúbila pri udeľovaní štátnej pomoci v roku 2015. Mzda by sa mala pohybovať medzi 1 200 až 1 700 eur. Podľa Michala Krajniaka, podpredsedu strany SME RODINA - Boris Kollár, dostávajú od uchádzačov iné informácie.

"Uchádzal som sa o pracovnú pozíciu skladník. Ponúknutý plat bol len 720 eur v hrubom," vyhlásil na tlačovej konferencii poslanec Milan Krajniak.

Za pásom to má byť ešte menej - 650 eur, čo je podľa skupinky okolo Borisa Kollára pre Slovákov nezaujímavé. Vláda tak investovala 630 miliónov eur z toho 130 priamej a 500 nepriamej pomoci aj do cudzincov.

Samotná firma obvinenia odmieta. "Uplatňujeme komplexný systém, v ktorom sa mesačná mzda pre kvalifikovaných robotníkov a výrobných pracovníkov bude pohybovať od 900 do 1 800 eur," uviedol pre TV JOJ Jozef Plško, hovorca Jaguaru Land Rover Slovakia.

Priemerný nástupný plat, podľa automobilky okrem toho, neobsahuje príplatky, ktoré pribudnú v budúcnosti po spustení výroby. Britská automobilka si podľa opozičnej strany SME RODINA - Boris Kollár nastavila pravidlá tak, aby nebola táto práca pre Slovákov zaujímavá. Lacnú pracovnú silu si tak môžu dovážať zo Srbska či Ukrajiny. "Zakázal by som to mimo krajín, ktoré sú súčasťou Európske únie," dodal Milan Krajniak.

"O súhlase na dovoz pracovnej sily z takzvaných tretích krajín je ministerstvo pripravené rokovať až v prípade, ak úrady práce tieto voľné miesta nenájdu vhodných uchádzačov, či už v danom regióne alebo aj mimo neho," uviedla Veronika Husárová, hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy