Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koalícia a opozícia sa stále nedohodli. O amnestiách hlasujú už zajtra
Zdielať na

Koalícia a opozícia sa stále nedohodli. O amnestiách hlasujú už zajtra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament je už iba na krok od rušenia amnestií. Už vo štvrtok sa bude definitívne hlasovať o zmenách ústavy, ktoré to majú umožniť. Dohoda medzi koalíciou a opozíciou sa síce hľadala, no ešte stále nenašla. Keď sa poslanci nedohodnú zajtra ráno pred začiatkom rokovania, osud amnestií bude už veľmi neistý.

V stredu večer prešli zmeny ústavy, ktoré majú umožniť rušenie amnestií, do druhého čítania. To znamená, že vo štvrtok sa o nich bude hlasovať definitívne. A tak dnes hľadali koalícia s opozíciou dohodu.  Najprv sa ráno konala utajená koaličná rana, popoludní bolo poslanecké grémium. Definitívna dohoda však stále nie je.

Na tom, že pred Ústavným súdom budú brániť zrušenie amnestií poslanec za MOST-Híd, Peter Kresák, a renomovaný advokát Peter Kubina, sa koalícia s opozíciou dohodla a rovnako na návrhu, že premlčanie sa nemá týkať vyšetrovania a objasnenia skutkov spojených s únosom a vraždou. Problém vidia niektorí práve v premlčaní skutku. "Nevidím dôvod nerokovať o premlčaní, ale keď má niekto 5 návrhov a hľadá dohodu, nemôže rátať, že mu prejde sto percent, ale veľa vecí sa mu splní" hovorí Andrej Danko na margo požiadaviek opozície.  "Speje to k nejakému kompromisu, za SaS môžem povedať, že máme záujem tento kompromis uzavrieť," vyjadril nádej Richard Sulík. 

Koalícia stále trvá na tom, že amnestie musia ísť automaticky na Ústavný súd, a že sa bude rušiť milosť v kauze Technopol iba prezidentovmu synovi a nie všetkým aktérom kauzy Technopol. "Je to o dohode a my sme urobili všetky ústupky, ktoré sme mohli," vyjadril sa  poslanec za MOST-Híd, Peter Kresák. "Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," povedal skeptický Ján Budaj. A tak budú poslanci hľadať dohodu ešte zajtra ráno krátko pred rokovaním o amnestiách. Teda doslova o 5 minúť 12.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy