Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kotlebova strana je ohrozená, vlakové hliadky má zastaviť novela zákona
Zdielať na

Kotlebova strana je ohrozená, vlakové hliadky má zastaviť novela zákona

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Banskobystrický župan Marián Kotleba nedávno vyhral súťaž o najnevkusnejší výrok proti sexuálnym menšinám a získal nelichotivý titul homofób roka. Okrem toho sa bude musieť vysporiadať s novým zákonom, ktorý chce dostať samozvané hliadky v zelených tričkách zo slovenských vlakov.

Kotlebovské hliadky v zelených tričkách nedostala zo slovenských vlakov ani od júla platiaca zmena v prepravnom poriadku železníc. Možno sa to podarí vďaka zákonu, ktorý práve schválila vláda. "Nikto nemôže v tomto štáte nahrádzať polícia, ani sa tak tváriť. Reálne každý musí dodržiavať pravidlá a v budúcnosti na istý typ činnosti sa bude vyžadovať súhlas prevádzkovateľa," informuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

"Ústava garantuje každému občanovi právo a povinnosť snažiť sa zabrániť páchaniu trestného činu. Každý občan má právo zasiahnuť a zabrániť tomu," argumentuje poslanec Milan Uhrík. 

"Klamstvo im nie je cudzie, na internete viackrát šírili rôzne nezmysly, nepochybne preháňajú aj s tými rizikami, ale pocit bezpečia by mala polícia pre obyvateľov zabezpečovať," vysvetľuje výkonný riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. 

"Proti asociálom, ktorí okrádajú cestujúcich a pijú na staniciach, nerobí vláda vôbec nič. A kým sa toto nezmení, tak naše hliadky jednoducho z vlakov nezmiznú," hovorí Uhrík. 

"Nepochybujem o tom, že keď im zahatáme jednu cestu, budú si hľadať ďalšie, ale v tom je úloha štátu, aby dokázal vždy cestu zahatať," domnieva sa ministerka spravodlivosti. 

Zrušenie strany

Opäť sú tu aj snahy zrušiť jedinú politickú stranu na Slovensku, ktorá má v názve meno jej predsedu a ktorá vznikla premenovaním Strany priateľov vína. Nedávno o tom hovoril aj generálny prokurátor.

"Bol u mňa na porade policajný prezident, ktorý povedal, že majú nejaké ďalšie informácie, ktoré by nám mohli pomôcť v prospech toho návrhu," potvrdil generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

Nárast popularity

Zároveň dodal, že táto snaha môže vyústiť aj do nárastu popularity členov kotlebovej strany.

"Podať návrh, ktorý by nebol úspešný, to znamená, že Marian Kotleba bude mať o 20 percent viac hlasov ako má teraz. Lebo by to bolo vnímané, že ho chceme za každú cenu zničiť," vysvetľuje Čižnár. 

"Celkovo je to taká zúfalá snaha. Ľudia so zdravým rozumom nerozumejú dôvodom, prečo by mala byť naša strana zakázaná. Nebudú tomu rozumieť ani po zverejnení nejakého objednaného znaleckého posudku," hovorí Uhrík. 

"Nie je tam podľa mňa spor o tom, že im ide o deštrukciu ústavného demokratického zriadenia a porušovanie ľudských práv," uzavrel Weisenbacher. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy