Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Hasiči v mrazivých vodách hľadali svojho kolegu
Zdielať na

VIDEO: Hasiči v mrazivých vodách hľadali svojho kolegu

Na jazere Guláška neďaleko Senca zachraňovali potápači napriek extrémnej zime nezvestného kolegu. Pri záchrane ľudského života sa potopili do vody, ktorá mala približne 3 °C.

Muž bol v bezvedomí

Po technickej príprave na brehu vstúpili niekoľkí muži, ale aj jedna žena do vody, ktorá dosahuje teplotu približne tri stupne Celzia. Muža, ktorý pre potreby tohto cvičenia simuloval stav bezvedomia, vytiahli približne z 15-metrovej hĺbky. Pomocníci na brehu mu poskytli prvú pomoc.

Cvičenia sa zúčastnili policajti poriečneho oddelenia, hasiči i záchranári. Nechýbali však ani jaskyniari z trnavského Speleo Klubu. "Pod vodou sa vždy ťahá šnúra. To je naša orientačná pomôcka. Situácie trénujeme maximálne 35 metrov od brehu," uviedol inštruktor potápania Michal Palkovič.

Úspešné cvičenie

V skupine nadšencov z Klubu technického a jaskynného potápania má každý svoju úlohu. Niektorí potápači prehľadávajú priestor, ďalší ťahajú šnúry. A veľmi dôležitá je najmä technická podpora na suchu. Aj vďaka nej dokážu potápači prežiť pod vodou aj v extrémnych podmienkach. "Všetky obleky sú izolované. Človek v tom vydrží hodinku, dve. Pokiaľ sa hýbe.

Potápačom v boji so zimou pomáhajú napríklad izolačné plyny. Podľa potreby si do kombinézy dofukujú argón a niekedy používajú aj jej vlastné vnútorné vyhrievanie. Nesmú to však preháňať, aby sa v chladnej vode zbytočne nespotili.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy