Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rómovia dostali drevo zadarmo. Lebo ho neprestávali kradnúť...
Zdielať na

Rómovia dostali drevo zadarmo. Lebo ho neprestávali kradnúť...

Z lesa pri Rimavskej Sobote mizlo drevo. Páchateľmi boli prevažne obyvatelia neďalekého rómskeho sídliska, známeho ako Čierne mesto. Aby úrady zabránili krádežiam, rozhodli sa pre cielený výrub a časť dreva darovali desiatkam tamojších rodín.

Cielený výrub pre Rómov...

Rómovia sú jednoducho nútení kúriť si drevom, keďže bytovky odpojili od ústredného kúrenia. V každej domácnosti tak pribudli kachle. Peniaze však na kúpu dreva nemajú, preto kradli z neďalekého lesa drevo. No išlo podľa lesných hospodárov o veľmi kvalitný dub, takže sa škody vyčísľovali na niekoľko tisíc eur.

"Cena takého duba je okolo 80 eur za kubík, približne 600 - 800 kubíkov, to je obrovské číslo," tvrdí hospodár Ľudovít Žibrita. Aby teda lesníci zabránili ďalším krádežiam, rozhodli sa pre cielený výrub, z ktorého si časť mohli rómski obyvatelia zadarmo zobrať domov. "Zvyšky, konce po ťažbe a konáre si môžu zobrať."

Zasahovali aj policajti, krádežiam ale neodzvonilo

Na nohy sa ihneď postavili muži, ženy aj deti. Drevo znášali, ako len vedeli. "Tak zbierame drevo, aby sme mali teplo. Dostali sme drevo, nemusíme ukradnúť, to je dobre." "Situácia je zlá, deti sa musia kúpať. Do školy chodia, variť, prať treba im. A zima je, no ťažké nám," pochvaľujú si obyvatelia.

Zasahovať však museli aj policajti. Desiatky nedočkavých Rómov totiž vtrhli do lesa ešte pred dokončením výrubu a tak ohrozovali bezpečnosť. Drevo by im podľa ich vlastných slov mohlo vystačiť tak na dva týždne až mesiac. No keď sa im palivo minie, nevylúčili, že kradnúť budú znova...

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy