Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kedy budeme po diaľniciach jazdiť 160km/h?
Zdielať na

Kedy budeme po diaľniciach jazdiť 160km/h?

V pravidelnej rubrike radí opäť policajný prezident Ján Packa.

Pána Norberta z Košíc zaujíma, či je na východnej diaľnici Košice – Prešov povolená rýchlosť 160 km/h. Vraj to bolo iba na skúšobnú dobu a aj niektorí policajní funkcionári sa vyjadrili v tom zmysle, že táto rýchlosť platí naďalej.

"Priznám sa, že toto je pre mňa novinka, pretože pokiaľ viem, tak nikdy nebola povolená skúšobná rýchlosť 160 km/h. My v spolupráci s Národnou diaľničnou a ministerstvom dopravy doteraz iba tipujeme úseky, kde by bola povolená v budúcnosti rýchlosť 160 km/h."

Pán Martin, z obce Lalinok v okrese Žilina by sa chcel opýtať, či je možné umiestniť v malej obci na hlavnej ceste tzv. retardéry. Vraj v ich dedine prakticky ulice ani nie sú, domy sú len pri hlavnej ceste a každé auto je tak veľkým nebezpečenstvom pre deti.

"Tu samozrejme záleží od toho, o akú cestu sa jedná, ale pokiaľ je to obecná komunikácia, tak obec môže požiadať príslušný okresný úrad, oddelenie dopravy o umiestnenie takýchto spomaľovacích retardérov, k čomu sa vyjadrí dopravný inšpektorát a pokiaľ to slúži k bezpečnosti cestnej premávky, nemal by s tým byť žiadny problém."

Pán Filip by si chcel pod auto namontovať neónové podsvietenie, ktoré by neoslňovalo, ani neoslepovalo ostatných vodičov. Chce sa opýtať, či je to možné.

"Toto je jedno z mála technických riešení, ktoré je povolené, tzn. neónové podsvietenie pod vozidlom, ktoré naozaj neoslňuje ostatných účastníkov cestnej premávky."

Ďalší náš divák má na aute namontovanú mriežku za 2.radom sedadiel. Keď však chodí po tovar, tak si mriežku premiestnil a upevnil ju za 1.rad sedadiel, aby sa mu do auta zmestilo čo najviac. Pýta sa, či za to môže dostať pokutu.

"Žiaľ, nepoteším diváka, pretože mriežka, ktorá je namontovaná vo vozidlách triedy N1 je určená presne na to miesto, kde bola namontovaná, takže nie je možné ju premontovávať podľa potreby, či potrebujem prepravovať osoby alebo náklad. Pretože toto je zásah do konštrukcie vozidla."

Poslednú, policajnú otázku nám napísali policajti z Rusoviec.

"Prečo poriadková polícia v Bratislave, konkrétne OO PZ Rusovce, nemá k dispozícii merač rýchlosti ako iné obvodné oddelenia na Slovensku? Napr. v Rusovciach, Jarovciach a Čunove, kde vykonávame kontrolu jazdia vodiči veľmi rýchlo. Vedia, že ich môžeme akurát tak upozorniť a zaželať im šťastnú cestu."

"Nám naozaj nevyšli merače rýchlosti na každé obvodné oddelenie, ale bol zavedený tzv. kolobeh meračov rýchlosti, tzn. že je prikázané, že oddelenia si medzi sebou majú požičiavať merače rýchlosti tak, aby si mohli svoj obvod kontrolovať."

Najčítanejšie správy