Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odročili odvolacie konanie vo veci Branislava A. na máj
Zdielať na

Odročili odvolacie konanie vo veci Branislava A. na máj

Zdroj: TASR

Na zasadnutí chýbalo v pojednávacej miestnosti viacero obžalovaných aj obhajcov

Na dnešnom verejnom zasadnutí chýbalo v pojednávacej miestnosti viacero obžalovaných aj obhajcov. Ďalším problémom bolo, že jeden z neprítomných obhajcov má pozastavený výkon advokácie, o čom NS SR informoval až 9. apríla 2010. Do toho času podľa predsedu komunikoval so senátom, akoby funkciu pozastavenú nemal. Na dnešnom pojednávaní teda bolo potrebné vytýčiť termín nového verejného zasadnutia, ustanoviť náhradného obhajcu a poskytnúť mu primeraný čas na oboznámenie sa so spisovým materiálom.

"Bohužiaľ, až v piatok (9.4.) okolo obeda nám prišlo oznámenie od náhradného obhajcu v tejto veci, že sa na pojednávaní zúčastniť nemôže, lebo má pozastavený výkon advokátskej činnosti od apríla minulého roka," povedal dnes pre médiá predseda príslušného senátu NS SR. Zároveň zdôraznil, že s týmto obhajcom NS niekoľkokrát predtým komunikoval, ale o tejto skutočnosti nikoho neinformoval. "No priznám sa, nenapadlo ma ešte kontrolovať na stránke Slovenskej advokátskej komory, či advokáti sú ešte advokátmi," poznamenal predseda senátu.

Ďalší obhajca v tejto veci má zase pozastavenú činnosť pre trestné stíhanie, ktoré sa voči nemu vedie. "Ten nám oznámil túto skutočnosť s tým, že ho bude zastupovať iný, ktorý ale ochorel," vysvetlil sudca. S týmto by ale podľa jeho slov nebol problém, keďže tam bol pre obžalovaného ustanovený náhradný obhajca, ktorým je ale práve ten, ktorý súdu skutočnosť o pozastavení činnosti oznámil až v piatok.

Branislav A. dnes pred senátom NS SR zdôraznil, že v jeho záujme odročovanie verejného zasadnutia nie je. Taktiež súd dnes požiadal o vysvetlenie, prečo došlo k zmene zloženia odvolacieho senátu.

ŠS vo februári 2009 priznal vinu 11 z 12 pôvodne obžalovaných v prípade údajnej zločineckej skupiny Branislava A. a z nich štyrom uložil výnimočné tresty.

Branislav A. v súčasnosti okrem obžaloby z riadenia zločineckej skupiny čelí aj stíhaniu za smutne známu dvojnásobnú vraždu v Moste pri Bratislave, kde vraj omylom prišiel o život desaťročný chlapec a mladá žena. Naopak, 18. marca bol definitívne oslobodený v prípade obvinenia z vraždy Alberta Sisáka na Zemplínskej Šírave. Právoplatným je aj 15-ročný trest väzenia pre Branislava A. za vraždu Mariána Karcela, ktorý svedčil proti údajnému šéfovi banskobystrického podsvetia Mikulášovi Č.

V prípade údajnej zločineckej skupiny Branislava A. ŠS 24. februára odsúdil Nikolu P. na 23 rokov a Jozefa B. na 22. Obaja figurujú aj v prípade Most pri Bratislave. Dvadsať rokov za účasť na vražde Arpáda Nistora dostal od ŠS aj Štefan S. Ostatných údajných komplicov Branislava A. poslali za mreže na osem až 12,5 roka, dvaja dostali podmienečné tresty, jedného spod obžaloby úplne oslobodili. Súd vlani odsúdil obžalovaných za deväť spáchaných skutkov. V pôvodnej obžalobe ich bolo 17, ešte pred začiatkom procesu ich však ŠS vrátil prokuratúre na došetrenie.

V procese obvinili pôvodne 12 osôb zo 17 skutkov. Skupinu obžalovali z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestného činu vraždy, krádeže, ublíženia na zdraví a ďalších trestných činov ako vydierania, hrubého nátlaku, poškodzovania cudzej veci, všeobecného ohrozenia, podplácania a nedovoleného ozbrojovania. Obvinení mali v roku 2000 založiť zločineckú skupinu, trestnou činnosťou vraj získavali peniaze v regiónoch Trebišova, Michaloviec, Sobraniec a Čiernej nad Tisou. Podľa obžaloby 19. mája 2004 uškrtili ťažným lanom v obci Stretava v okrese Michalovce podnikateľa Arpáda Nistora.

V júni 2007 odsúdil Krajský súd v Banskej Bystrici Branislava A. na 24 rokov väzenia. Súd ho uznal za vinného z vraždy Mariána Karcela, svedka z prípadu údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Č. Najvyšší súd SR mu 11. novembra 2008 znížil tento trest na 15 rokov väzenia. Podľa neho neboli splnené zákonné podmienky na uloženie výnimočného trestu. Karcela mal obvinený rozstrieľať v aute pred jeho domom 28 ranami zo samopalu.

V prípade kauzy Most pri Bratislave sú obžalovaní Branislav A., Jozef B., Nikola P. a Karol M. Páchatelia koncom decembra 2004 samopalmi rozstrieľali automobil, v ktorom sedela spomínaná mladá žena a dieťa. Obeťou útoku však mal byť otec desaťročného chlapca - bývalý policajt Juraj G. Strelci si údajne neskoro všimli, že v aute nesedí ich "plánovaná obeť". Najbližšie pojednávanie v tomto prípade je vytýčené na 24. až 28. mája.

Senát Krajského súdu (KS) v Košiciach 18. marca potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, ktorým boli údajný šéf podsvetia na východe Slovenska Branislav A. a Július K. oslobodení spod obžaloby prokurátora v prípade vraždy Alberta Sisáka. KS sa stotožnil s názorom Okresného súdu (OS) Košice I vysloveným v oslobodzujúcom rozsudku z 22. septembra 2009, že nebolo jednoznačne bez akýchkoľvek pochybností preukázané, že žalovaní skutok spáchali.

Podľa obžaloby prokurátora v júni 1999 pred hotelom Olympia na Zemplínskej šírave mal Július K. zastreliť guľovnicou Sisáka po tom, čo ho Branislav A. vylákal von na parkovisko. Úrad boja proti organizovanej kriminalite, ktorý vraždu od roku 2006 vyšetroval, tvrdí, že obvinení aj zastrelený boli členmi podsvetia.

Najčítanejšie správy