Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
"Nigérijské e-maily" opäť útočia na Slovákov
Zdielať na
Krimi

"Nigérijské e-maily" opäť útočia na Slovákov

Zdroj: joj.sk

Slovenský internet zaplavuje podvodná pošta.

Obsahom listov je informácia od riaditeľa spoločnosti Bank of China Limited, Hongkong, Patricka KW Chana, ktorý bol údajne poverený finančnou transakciou, resp. lukratívnym obchodom prevodu vysokej finančnej čiastky na účet oslovenej osoby, ak prejaví záujem o spoluprácu, vysvetlila hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR Andrea Poliačiková.

Z doposiaľ známych prípadov ide o dedičstvo po osobe, ktorá prišla o život pri leteckom nešťastí letu 261 spoločnosti Alaska Airilines v roku 2000 a na jej účte zostala vysoká suma peňazí, alebo o dedičstvo po irackom ropnom obchodníkovi ako obeti americko-irackej vojny, ktorý takisto zanechal obrovský majetok.

Podvodník sa zvyčajne snaží získať dôveru obete a ponúkne jej spoluprácu a zastupovanie. Sľúbi, že zabezpečí všetky potrebné náležitosti, ktoré sú spojené s prevodom a získaním samotnej veľkej finančnej čiastky. Nie je to samozrejme zadarmo, ale za poplatky, ktoré má obeť poslať na určený účet službou Western Union.

K realizácii samotnej transakcie podvodník potrebuje niekoľko nevyhnutných aktuálnych informácií o obeti. Ide o meno, priezvisko, telefón, fax, štát, z ktorého pochádza, jej vek, pohlavie, zamestnanie a prípadne ďalšie osobné informácie.

Ak mu zašle aj svoje skenované doklady, je podvodník ochotný obeti zaslať aj fotografie svojej rodiny, pretože je rodinným typom, ako i ďalšie doklady súvisiace s prevodom, ktorých pravosť si oslovená osoba nemá možnosť v žiadnom prípade overiť. Žiada utajovať rozbiehajúcu sa transakciu pred inými, pretože ide o dôverné a citlivé informácie a ubezpečuje, že všetko prebieha legálne. Navyše upozorňuje, že ho možno kontaktovať len prostredníctvom jeho súkromného e-mailu. Samotný prevod zdedených peňazí na účet obete však nebude nikdy zrealizovaný.

Riešením ako sa nestať obeťou takýchto podvodov je na takýto e-mail nereagovať, zmazať ho alebo sa k nemu zachovať ako k nevyžiadanej pošte, upozornila Poliačiková.

Podvodné e-maily aj na Centrum.sk

Podvodné e-maily dnes podľa informácií Centrum.sk dostali viacerí užívatelia e-mailovej schránky. Predmetná pošta nabáda k zaslaniu osobných údajov ako je e-mailová adresa, dátum narodenia, či bydlisko a to pod zámienkou aktualizácie užívateľskej databázy.

"Upozorňujeme, ze predmetný e-mail nijakým spôsobom nesúvisí s prevádzkou e-mailu či ďalších služieb Centrum Holdings. Centrum.sk nikdy nežiada zaslanie žiadnych osobných údajov prostredníctvom e-mailovej pošty," informoval tím Centrum.sk svojich užívateľov

Zdielať na

Najčítanejšie správy