Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Svedka vypočúvali cez telemost, obhajcom sa to nepáčilo
Zdielať na
Krimi

Svedka vypočúvali cez telemost, obhajcom sa to nepáčilo

Zdroj: TASR

Na súde pokračoval proces s údajným výpalníckym gangom okolo bývalého policajného kukláča Miroslava Š.

Pri svedkovi stáli počas výpovede aj kukláči. Telemost umožnil Krajský súd v Plzni. Svedok je bratrancom jedného z obžalovaných, vo svojej výpovedi vyhlásil, že bol členom zločineckej skupiny.

Obhajoba proti tomuto spôsobu výpovede už pred začiatkom výsluchu namietala. „Je porušená zásada bezprostrednosti a ústnosti," povedal obhajca Dušan Daňový a poukázal na podobný prípad, v ktorom išlo o obžalovaného, odpykávajúceho si trest za iný skutok v Českej republike. Tomu prerušili výkon trestu a zobrali ho na tri mesiace do väzby, aby mohol vypovedať pred slovenským súdom.

Ďalší obhajca Ľudovít Štanglovič upozornil, že advokátov je v procese dosť a preto aspoň jeden mohol dostať šancu zúčastniť sa výsluchu osobne na mieste, kde je svedok. „Máme vážne pochybnosti o tomto svedkovi," povedal a dodal, že treba sledovať aj jeho správanie počas výsluchu. Sudca upozornil, že svedok bude vypovedať priamo zo súdu a garantom výsluchu je predsedníčka senátu českého súdu. Tá po nadviazaní spojenia uviedla, že v miestnosti je len svedok, ona, zapisovateľka a štyria členovia eskorty. Proti výsluchu svedka telemostom namietal aj obžalovaný Miroslav Š.

Svedok podľa svojich slov v roku 2001 podnikal v Senici, mal reklamnú agentúru. Skupina Miroslava Š. mu údajne navrhla, aby si od nej zobral ochranu a platil za ňu. Po viacerých návštevách súhlasil. Potom Miroslava Š. požiadal, aby vymohol nejaké pohľadávky svedkových známych. Svedok však zistil, že jeho známi peniaze nedostali.

V strážnej službe, kde mal Miroslav Š. viesť pobočku, zistil, že tento údajne zneužil svoje právomoci. Svedok podľa svojich slov začal spolupracovať s vedením strážnej služby, ktorému naháňal zákazky. Potom sa údajne stretol s Miroslavom Š., ktorý sa mu vraj vyhrážal. Svedok na neho podal trestné oznámenie, neskôr zavrel firmu. Na súde tvrdil, že ľudia Miroslava Š. mu viackrát naznačili, aby stiahol trestné oznámenie.

Napokon však údajne začal „robiť“ pre Miroslava Š., napríklad pri vymáhaní pohľadávok. Na súde hovoril, že na dlžníkov vyvíjali psychický nátlak. Po istom čase však začal spolupracovať s políciou, aby, ako povedal, usvedčil Miroslava Š.

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku rieši kauzu dovedna osemnástich členov gangu údajných výpalníkov zo Záhoria, ktorých viedol bývalý kukláč Miroslav Š. Podľa obžaloby skupina vymáhala peniaze od podnikateľov z okolia Senice, Skalice, Myjavy a Malaciek za fiktívnu ochranu. Policajti časť skupiny zadržali v novembri 2006 v Senici, kde údajne pýtali väčšiu sumu peňazí ako pokutu.

Podľa polície mal údajný šéf gangu mnoho známych v policajných zložkách, na prokuratúre aj na súdoch. Policajný prezident Ján Packa v minulosti uviedol, že Miroslav Š. mal byť súdený za lúpež, ale oslobodili ho. Traja obžalovaní R. Z, P. H a Z. K., ktorí spočiatku vinu popierali, sa začali v októbri 2009 pred senátom k trestnej činnosti priznávať. Súd vtedy požiadali, aby bolo pojednávanie počas ich výpovede neverejné. Senát požiadavke vyhovel, pretože zverejnenie výpovedí týchto obžalovaných by mohlo ohroziť bezpečnosť poškodených, svedkov, ale aj samotných obžalovaných. Jedného z nich, R. Z., po výpovedi prepustili z väzby na kauciu.

Bývalý kukláč Miroslav Š. svedčí aj v procese s trnavskými kukláčmi, ktorí boli podľa obvinení súčasťou lúpežného gangu z Banskej Bystrice, Trnavy a Trenčína. Činnosť tejto skupiny policajti objasnili s pomocou bývalého kukláča Juraja Rozsíka, odsúdeného za účasť na vražde podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke.

Zdielať na

Najčítanejšie správy